Zuinig met LED

De hedendaagse ontwikkelingen in woon- en industriële verlichting zorgen ervoor dat licht uit lampen steeds zuiniger kan, met als gevolg het milieu erop vooruitgaat en geld bespaard kan worden. De eerste echte bekende productielamp voor de massa is de gloeilamp. Momenteel zijn er vele alternatieven, te denken valt aan een spaar-, halogeen-, tl-, en LED-lamp.

Voor de Europese Unie (EU) is dit de reden geweest om een verbod te brengen op de gloeilamp. Met ingang van het einde van 2012 is de gloeilamp, voor het reguliere gebruik binnen alle EU lidstaten, uit productie genomen. Als winkels nog een voorraad hebben met gloeilampen, dan mogen deze voorraden nog wel verkocht worden. Ook geldt het verbod niet voor gloeilampen ten behoeve van industrieel gebruik, zoals verlichting in de oven, koelkast of andere industriële toepassingen.

Mocht je nog wel haastig opzoek zijn naar een gloeilamp, dan kan je zoeken op bijv. Ebay.com bij een Chinese importeur. De vraag is: waarom zou je dit doen als je geld kan besparen op energiekosten? Er zijn tal van alternatieven die ook dezelfde kleurstelling van het licht hebben. Met het juist licht kan je tot wel 90 procent besparen.

Verbod op halogeen en spaarlampen

Een energie- en geldbesparend alternatief is een spaar,- halogeen-, of LED-lamp. Vorig jaar heeft de EU ook een verbod aankondigt voor specifiek type halogeenlamp. In eerste instantie zou dit verbod ingaan vanaf 2016. Onlangs heeft de EU voorgenomen het uit te stellen tot 2018. Het gaat hierbij dus niet om alle halogeen-verlichting, zoals bij de gloeilamp het geval is. Uiteraard betaal je meer voor een dergelijke lamp bij aanschaf, dan een gloeilamp. Hierin tegen zijn de alternatieven duurzaam in gebruik voor het milieu en uw portemonnee. Op deze manier bespaar je op termijn elektriciteitskosten. Wel is het belangrijk dat uw zich laat informeren over de mogelijkheden wat betreft, de kleurstelling van het licht, de lichtopbrengst, de vorm van de lamp en fitting.

Besparen met LED lampen

Welke lamp is nu de beste keuze? Als je geld wilt besparen op energiekosten, kies dan voor LED verlichting met CE-keurmerk bij een erkend led-lampenwinkel. Gemiddeld genomen gaat LED circa 50.000 branduren mee, voor gloeilamp geldt maximaal 15.000 uren licht. Wat je precies aan energie en geld bespaard is afhankelijk van de woonsituatie. Hoeveel lampen heb je in huis en wat zijn de branduren gemiddeld per jaar? Ga je alle lampen vervangen met LED of alleen een deel (en welk deel)? Voorbeeld: je besluit een gloeilamp te vervangen met LED. Dit type licht heeft een wattage van 10 en je laat het licht elke dag drie uur branden. Dit betekent dat je z’n 10 Euro bespaart op de jaarlijkse energiekosten

(35)

QNE

Terug naar boven