Welke kleur xenonverlichting heb ik nodig?

Moderne auto’s in het luxe segment worden vaak vanaf de fabriek afgeleverd met xenonverlichting. Achteraf kan je elk willekeurige auto voorzien van xenon met de juiste xenon ombouwset. Afstelling van het lichtbeeld is hierbij belangrijk, want je wilt tenslotte niemand verblinden of een bekeuring krijgen. Xenon zorgt voor een beter lichtbeeld en een luxe uitstraling. De xenonlamp is te verkrijgen in een groot aantal kleurtinten. Mede hierdoor val je meer op in het verkeer tussen alle andere weggebruikers. De kleur van de lamp hangt af van de kleurtemperatuur, uitgedrukt in Kelvin (afgekort als K). Welke kleur xenonverlichting is de beste keuze voor jou?

Kleurtemperatuur van xenon

De kleuren lopen uiteen van geel tot wit, blauw en paars uitgedrukt in bijv. 3.000K – 4.300K – 5000K – oplopend tot 15.000K. In de afbeelding is te zien hoe de kleurtinten zich tot elkaar verhouden. Waar halogeen stopt, begint xenon met een enorme hoeveelheid aan keuze. De afkorting HID staat voor High Intensity Discharge, in andere woorden: Xenon.

De keuze voor de beste kleur xenonlamp kan vanuit twee perspectieven benaderd worden. Ten eerste is de beste kleur afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren en smaak. Sommige weggebruikers hebben de voorkeur voor een gele klassieke look en de ander wil een moderne uitstraling met strak helder wit licht. Vanuit een technisch oogpunt zijn de tinten 4.300K, 5.000K en 6.000K qua lichtsterkte de beste keuze. Het is dus niet zo dat een hoger aantal Kelvin voor meer lichtopbrengst zorgt, de sterkte neemt dan juist geleidelijk af. Dit zijn ook de drie kleurtinten die het meest populairst zijn onder de weggebruikers en dan met name 6.000K. Het licht is hierbij diamant wit, waardoor je goed licht hebt voor borden, andere gebruikers en wegmarkering in het donker. Wil je bijv. De auto een klassieke look geven, dan kies je voor 3.000K. Voor een futuristische uitstraling kan je gaan voor 13.000K of 15.000K, zodat het licht violet en paarstinten bevat.

Imitatie xenon en kwaliteit

Er zijn verschillende fabrikanten die xenonlampen leveren, van slechte imitatie tot goede imitatie. Met dit laatste bedoel ik het volgende. Xenon is duurder, dan normaal halogeen verlichting. Hier tegenover staan er vele voordelen. Mocht je toch niet zoveel geld willen
besteden, kan je gaan voor halogeen verlichting met een xenon look. Dit valt niet te vergelijken met het échte xenon, maar bevat wel de kleurtinten. Bij het bestellen van kwalitatief hoogwaardige HID xenon verlichting kits ga dan naar een erkende webshop met een gevestigde naam. Op deze manier weet je zeker dat je de beste kwaliteit in huis neemt en deskundig advies kunt krijgen.

(668)

QNE

Terug naar boven