Voordelen van de gloeilamp

De gloeilamp dankt zijn naam uit het feit dat door de beschikbare gloeidraad licht uit elektriciteit wordt geproduceerd. Heden ten dag lijkt de gloeilamp ten onder te gaan en te worden verdrongen door meer milieuvriendelijke wijzen van verlichting. De gloeilamp brengt zeker een aantal nadelen met zich mee, maar herbergt terdege een aantal belangrijke voordelen.

Thomas Edison

De gloeilamp bestaat ruim 125 jaar en heeft in deze tijd zeker licht in de duisternis geschonken. Van de gloeilamp zijn diverse modellen en wattages van de gloeilamp beschikbaar. De uitvinding van de gloeilamp is door velen toegeschreven aan Thomas Edison, maar Edison was slechts een van de velen welke aan de grond stonden van het tot stand komen van de gloeilamp. De gloeilamp heeft bovendien niet enkel zijn dienst bewezen als zijnde gloeilamp, maar heeft ook in die hoedanigheid voor veel andere belangrijke uitvindingen gezorgd. De ontdekking van kunstvezel en de elektronenbuis zijn voorbeelden van twee uitvindingen welke tot stand zijn gekomen uit onderzoek naar kooldraad gloeilampen.

Gloeilamp als woonverlichting

Naast de belangrijke positie welke de gloeilamp heeft ingenomen in de afgelopen 125 jaar heeft de gloeilamp op zich ook een aantal belangrijke voordelen. Zo brand de gloeilamp direct na het aanzetten op maximale capaciteit en hoeft niet te worden gewacht totdat de lamp is opgewarmd en als zodanig pas dan maximale verlichting kan geven. Eerder is ook al genoemd dat van de gloeilamp vele varianten te vinden zijn. Van een matte variant tot een met de toevoeging van een reflector, de gloeilamp heeft het allemaal. Gloeilampen zijn daarnaast uitstekend te dimmen en geven een uitstekende weergave van kleuren. Een gloeilamp is daarom goed geschikt als lamp voor de woonkamer. Een laatste belangrijk voordeel van de gloeilamp is de lage aanschafkosten ten opzichte van andere typen lampen.

Niet onbelangrijk in de economische tijd waarin we ons begeven.
In beschouwing nemende dat de gloeilamp een lager rendement heeft en als zodanig hogere gebruikskosten met zich meebrengt heeft bovenstaande uiteenzetting wel bewezen dat de gloeilamp wel degelijk nog waarde heeft. De betrouwbare en voordelige gloeilamp is daarom een uitermate goede keuze om ruimten van verlichting te voorzien.

(1006)

QNE

Terug naar boven