Hoe je metaal en ijzer moet recyclen

Metalen en ijzer zijn essentieel en veelzijdig in gebruik zoals de vervaardiging van auto’s en staalconstructies van gebouwen maar ook voor de vervaardiging van huishoudelijk apparatuur. Het goede van metaalrecycling is dat metaal steeds opnieuw kan worden gerecycled zonder dat de eigenschappen veranderen.

Recyclen van metaal

Het recycling proces is vergelijkbaar met het gebruikelijke recyclingproces. De metalen en ijzersoorten worden eerst gesorteerd op basis van hun eigenschappen.

1. Inzameling oude metalen en ijzer

Het gaat hier gewoon om het verzamelen van alle materialen die van metalen en ijzer zijn gemaakt en overige materialen apart houden voor andere recycle methoden.

2. Sorteren metalen en ijzer

Zodra de metalen en ijzer zijn ingezameld is de volgende belangrijke stap het sorteren van de metalen. Het is van essentieel belang erop te wijzen dat de kwaliteit van het gerecycleerde metaal zeer belangrijk is. Hiermee moeten metalen zo puur mogelijk gesorteerd worden om vermenging met andere metalen te voorkomen. Dit komt ten goede bij het inleveren van de metalen.

Een hoogwaardig gerecycled product of voorwerp kan alleen worden gemaakt als de oorspronkelijke materialen die in het recyclingproces worden gebruikt, van goede kwaliteit en zo puur mogelijk zijn. Daarom is een strenge kwaliteitscontrole tijdens het sorteerproces noodzakelijk.

3. Inleveren oude metalen en ijzer

Metalen en oud ijzer inleveren gebeurt bij oud metaalhandelaren. Om de metalen en ijzer te toetsen op soort en kwaliteit maken zij gebruik van sensoren om metalen te identificeren door middel van infrarood scans en röntgenstralen. Drie gangbare categorieën van metaaldetectie processen zijn biotechnologie, hydrometallurgie en pyrometallurgie. Het gebruik van deze technologieën kan de terugwinning van metalen effectief verbeteren zodat ook hier de metalen zo puur mogelijk worden gehouden.

4. Smelten en zuiveren

Het smelten van het schroot vindt plaats in een grote oven. Voor het smeltproces is een aanzienlijke hoeveelheid energie nodig. De energie die nodig is voor het smelten van gerecycled metaal is echter minder dan de energie die nodig is om metaal te maken uit de grondstof. Dat maakt metaal recyclen zo gewenst.

Nadat het smeltproces is voltooid worden de metalen gezuiverd met verschillende methoden. De zuivering van metalen gebeurt om ervoor te zorgen dat het eindproduct vrij is van onzuiverheden en dat het van hoge kwaliteit is. Elektrolyse is een van de methoden om metalen te zuiveren.

5. Hernieuwen van het metaal

Na het zuiveringsproces wordt het gesmolten metaal afgekoeld en gestold. Het is in dit stadium dat het schroot wordt omgevormd tot een vast metaal dat opnieuw kan worden gebruikt. Andere chemicaliën worden dan aan het gesmolten metaal toegevoegd om het zijn dichtheid en andere eigenschappen te geven.

Zodra de nieuwe metalen platen en staven zijn gemaakt, wordt het eindproduct vervoerd naar verschillende fabrieken en naar mensen die het metaal nodig hebben. Daarna begint de levenscyclus van het metaal opnieuw.

(87)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven