DNA is een ingewikkeld iets. Iedereen heeft het en ondanks al die miljoenen mensen op de wereld, is er geen DNA hetzelfde.
De opbouw van DNA
DNA bestaat uit een soort lange slingers, ook wel ‘basenparen’ genoemd. Deze bevatten een soort ‘codes’: A, G, T en C. Je DNA bestaat in totaal uit wel 6 miljard van deze basenparen. Een groot deel hiervan heeft dezelfde volgorde. Dit is op zich logisch, want voor het algemene plaatje lijken mensen ook op elkaar.
Net als verschillende dieren en planten dat doen. De verschillen die er wel zijn, doen ervoor zorgen dat geen een mens hetzelfde is. Zelfs eeneiige tweelingen verschillen van elkaar. Zelfs klonen verschillen van elkaar in DNA, hoe raar dat ook mag klinken. Je kopieert een DNA van een momentopname, maar de DNA die vanaf de geboorte is veranderd, neem je bij het klonen niet mee. Vandaar dat het toch nooit exact hetzelfde zal zijn. Al zullen de verschillen van buitenaf vrijwel niet te zien zijn.
Een DNA test
Dat ieder mens een eigen DNA heeft is erg handig. Hierdoor weten we precies welke DNA bij welke persoon hoort. Dit wordt gebruikt bij het opsporen van misdadigers, maar ook om er achter te komen wie familie van je is. Toch zijn daar ook nog wel eens foutjes in. Zo was er een man die een vaderschapstest uitvoerde, maar niet de vader van zijn kind bleek te zijn. Wel was zijn (ongeboren) tweelingbroer de vader. Zijn tweelingbroer was nooit geboren, maar een deel van de DNA die in de baarmoeder was aangemaakt had zich wel aan de spermacellen van de man gehecht. De test van DNA is relatief simpel in het opzicht van dat er weinig voor nodig is. Een beetje wangslijm, een haar of wat huidschilfers zijn namelijk al voldoende om een DNA uit af te lezen. Maar ook van andere producten is het af te halen. Denk bijvoorbeeld aan een tandenborstel, sigarettenpeuk, kauwgom, oorsmeer, etc. Zelf een vaderschapstest doen? Ga naar Dnatesten.be
Verplicht DNA afstaan?
De vraag of Nederlanders verplicht hun DNA moeten afstaan is nog in volle gang. Het voordeel van zo;n databank is dat misdrijven sneller opgelost kunnen worden. Momenteel hoeven enkel verdachten die door de politie zijn opgepakt en in hechtenis zitten verplicht DNA af te staan.
Echter zijn er ook mensen die hier fel op tegen zijn, omdat het gevoel van privacy dan een stuk kleiner wordt en ze het niet nodig vinden dat de overheid alles van ze weet. Tevens zou het in strijd zijn met de wet van internationale mensenrechtenverdragen omdat het om persoonsgegevens gaat en iedereen recht heeft op privacy.
(69)