Besparen op stroom als ondernemer

Hoe kun je als ondernemer zorgen voor een lage energierekening?

Een eigen bedrijf kost geld. Ook vaste kosten als gas en elektra moeten in het bedrijfspand worden betaald. Afhankelijk van het soort onderneming kan hier veel op worden bespaard. Denk aan een kantoor bijvoorbeeld. Zo kun je zorgen dat jijzelf en jouw medewerkers de computer op slaapstand of uitzetten tijdens een vergadering of pauze. Hoe langer computers in de onderneming aanstaan, hoe meer stroom ze verbruiken. Ook in de winter hoeft het niet snikheet te zijn in de onderneming. 

Zorg voor een aangename temperatuur voor uw personeel of klanten, maar maak het niet te heet. 21 graden is al prima. Mocht iedereen weg zijn en de boel wordt afgesloten, dan kan de kachel omlaag. Een andere optie is om enkele ruimtes te verwarmen die veel worden gebruikt. Radiatoren in vergaderruimtes of speciale ruimtes waar weinig vertier is, hoeven niet de hele dag aan te staan. Ook kun je kiezen voor de goedkoopste energieleverancier. Vergelijk energie via easyswitch

Ga voor duurzame energie

Duurzame energie is altijd beter voor je portemonnee. Deze energie wordt namelijk zonder al te veel chemische aspecten opgewekt en het is ook nog eens goed voor mens, dier en plant. Het begint door zonnepanelen op het dak van je onderneming te plaatsen. Zonne-energie is zeer goed voor het milieu omdat er geen schadelijke stoffen bij opwekking vrijkomen zoals bij aardgas of grijze stroom wel het geval is. Energie die afkomstig is uit de zon wordt direct via de panelen omgezet in stroom. Ook in Nederland werkt alles in het bedrijf prima als dit met zonne-energie is opgewekt. Ondanks dat de zon hier wat vaker achter de wolken verschijnt. Daarbij moet het bedrijfspand ook goed gecontroleerd worden op isolatie. Hoe beter de ruimten zijn geïsoleerd hoe warmer het is in de winter en hoe koeler iedereen het heeft in de zomer. Op deze manier hoeft een cv-ketel of airco geen hogen toeren te draaien om het warmer of kouder te maken. Uiteraard gaan de verbruikskosten zo aanzienlijk omlaag.

Let op een laag energieverbruik met apparatuur en maak bewuste keuzes

Natuurlijk kun je in de onderneming voor energiezuinig lampen kiezen. Ledverlichting verbruikt weinig kilowatt aan stroom. De meeste ledlampen hebben minstens een A+ label. De halogeenlamp gaat slechts enkele maanden mee. Een ledlamp gaat jaren mee. Andere manieren zijn om zuinig om te gaan met het waterverbruik in de onderneming. Zorg voor kranen die niet te lang lopen en voor de horeca kan de afwas het beste in een waterzuinige vaatwasser worden gedaan. Ecologische apparatuur zoals energiezuinige kranen en water dispensers zijn een goede optie om veel watergebruik tegen te gaan op de werkvloer. In sommige bedrijven zoals zorginstellingen waar bewoners wonen zouden badruimtes van energiezuinige douchekoppen kunnen worden voorzien. Ook andere apparatuur op stand-by zetten als er geen gebruik van wordt gemaakt is een juiste tip om zuinig met energie om te gaan binnen de onderneming. Kijk hier voor alle energiebedrijven van NL om energie voor je onderneming te vergelijken en om voordelig over te stappen.

(39)

Niels Groot

Niels Groot, werkzaam bij overstappen.nl

Geef een antwoord

Terug naar boven