Wat is de juiste omgeving voor communicatie

1. Wees verbaal interessant voor de ander

Communicatie en herhaling is interessant voor het oor. Een goede communicatieve spreker gebruikt duidelijke en goede woorden voor een motiverend gesprek. Het veranderen van het onderwerp of rubriek kan zeer bepalend zijn als je de juiste toon en snelheid hiervoor weet aan te passen. Als je iets duidelijk wil maken wat interessant is dan moet je stem verhogen en de belangrijkste woorden iets langzamer aan de ontvanger brengen. Bepaalde sleutelwoorden zijn hiervoor heel belangrijk. Diverse trainingen zijn hiervoor beschikbaar.

2. Goed luisteren

Goed luisteren is essentieel bij een juist en correct gesprek. Deze vorm van communicatie wordt vaak ondergewaardeerd. Luister daarom zeer actief. Communicatie is niet een eenrichtingsweg. Onthoud goed dat wanneer spreekt je niet aan het leren bent. Met luisteren kan jij bepalen of het gesprek bij je overkomt en blijft motiveren om naar hen te blijven luisteren. Het kan daarom helpen om informatie die gehoord hebt in je eigen woorden te herhalen aan de zogenaamde verstuurder. Hierdoor kan hij jou beter gaan begrijpen in wat jij snapt en hoe jou vocabulaire eruit ziet.

3. Articuleren

Het is erg verstandig om duidelijk en helder te spreken zodat eigenlijk iedereen waar je tegen praat je kan verstaan en snapt wat je bedoeld. Je woorden worden daarom voorgehouden door de ontvanger in wat jij wilt aangeven en zegt. Gebruik geen woorden die te complex zijn en spreek op een niveau die iedereen verstaat.

4. Stel de ontvanger gerust

Je moet ten alle tijden de ontvanger geruststellen. Dit zal enorm helpen bij goede communicatie. Het kan soms helpen om met een beroemde of favoriete anekdote te starten die iedereen kent. Hier kan hierdoor een lach gecre毛erd worden en begint het gesprek wat genuanceerder iets normaal.

5. Spreek helder

Spreekt ook absoluut niet binnensmonds en spreek duidelijk en helder. Mensen die ook met hun hand voor de mond praten worden onduidelijk verstaan en daardoor laat je, je stem dus niet blokkeren door je eigen handen of andere objecten.

Geschreven door Oscar van Weerdenburg.

(65)

QNE

Terug naar boven