Thuisstudie redmiddel voor velen

Naast de vele mensen die netjes hebben doorgestudeerd na hun middelbare schooltijd en een diploma op MBO of HBO behaald hebben is er een grote groep die meteen al aan het werk is gegaan zonder verder te leren. Vaak hoor je deze personen een aantal jaren later zeggen: “Had ik nu toch maar verder gestudeerd” of “Beter als ik nog niet had gaan werken”. Toch is het voor niemand te laat om weer in de schoolbanken te gaan. Of men nu een opleiding op school gaat doen of liever een thuisstudie volgt. Men is nooit te oud om te leren en er is voor iedereen wel iets binnen zijn/haar interessegebied.

Thuis studeren populair onder ZZP’ers

Een grote groep die zegt nooit uitgeleerd te zijn, zijn de zelfstandigen zonder firma. Niet alleen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het desbetreffende vakgebied, maar bovenal om hun bestaande netwerk te vergroten. Zij zien een opleiding volgen naast hun baan als ideale middel om nieuwe contacten te leggen binnen hun werkveld en zo hun zakelijke kennissenkring te verbreden.

Opleiding voor jonge werklozen

Veel jongeren zonder baan komen maar moeilijk aan het werk. Zeker als zij geen noemenswaardige opleiding genoten hebben kiezen de werkgevers eerder voor kandidaten die wel een diploma op hun cv hebben staan. Deze groep heeft geen zin om nog eens 3 of 4 jaar terug naar school te gaan, ze hebben er immers niet voor niets voor gekozen om het schoolgaan gedag te zeggen. Deze jonge mensen kunnen zeer gebaat zijn bij het volgen van een opleiding op afstand. Het volgen van een thuisstudie kan op verschillende niveaus en in elk wensbaar vakgebied. Er is altijd wel iets te vinden wat bij iemand past. Met een behaald diploma kan men gemakkelijker terugstromen op de arbeidsmarkt en tevens toont een afgeronde zelfstudie aan dat de kandidaat over een behoorlijke dosis discipline en doorzettingsvermogen beschikt.

Bijstandmoeders aan de studie

Veel commotie was er laatst over berichten in de media betreffende de verdiensten van bijstandsmoeders in ons land. Zij zouden netto inclusief alle toeslagen meer overhouden dan anderen die gewoon aan het werk zijn, deeltijd of voltijd. Het is niet zo dat al deze moeders niet willen werken, ze weten gewoon de weg terug naar een baan niet te vinden of denken ondergeschikt te zijn. Met het halen van een papiertje via een studie die ze thuis volgen winnen ze dit zelfvertrouwen terug en kunnen ze veel zelfverzekerder en met een sterker cv op zoek naar een baan die bij hun persoonlijke voorkeur past. Zeker als de kinderen wat ouder zijn hoeft deze groep vrouwen echt niet thuis te blijven. Het zou zonde zijn, voor ieder mens is het goed om zich te blijven ontwikkelen. Niemand wordt er slechter van.

(81)

QNE

Terug naar boven