Hoe verloopt een crematie?

Bijna iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken, het overlijden van een dierbare vriend, partner of familielid. Dat is een zeer ingrijpende gebeurtenis die een diepe indruk achterlaat op de nabestaanden. Iemand die vele jaren om je heen is geweest, is er opeens niet meer. Wat dat betreft is er dan ook geen maatstaf voor de tijd die rouwverwerking in beslag neemt. Het verschilt uiteraard per persoon hoe diegene de dood van een dierbare verwerkt en hoe lang het rouwproces duurt. Je zou kunnen zeggen dat er mee leren leven beter de lading dekt dan iemands dood verwerken. Want vergeten doe je het natuurlijk nooit.
Na de dood moet er besloten worden of de overledene begraven of gecremeerd gaat worden. In veel gevallen kan achterhaald worden wat de wens is van degene die overleden is, in andere gevallen moeten de nabestaanden een keuze maken. Maar hoe gaat bijvoorbeeld een crematie is zijn werk in de praktijk?

Uitvaartdienst in het crematorium

Net als bij een begrafenis zal eerste de uitvaartverzorger met de nabestaanden thuis bespreken hoe de plechtigheid moet verlopen. Welke bloemen, de kist, de urn, begrafenismuziek, enz. passeren dan de revue. Vervolgens zal er in de aula van het crematorium een uitvaartdienst worden gehouden waarbij er muziek wordt gespeeld en de nabestaanden nog iets over de overledene kan vertellen. Aan het eind van de plechtigheid is er gelegenheid voor de nabestaanden om langs de kist te lopen waar de overledenen ligt opgebaard om afscheid te nemen.

Gelegenheid tot condoleren

Na afloop van de uitvaartdienst is er de gelegenheid om te condoleren in de condoleanceruimte. Meestal zijn er broodjes en drankjes en kan er worden nagepraat met familie, vrienden en bekenden van de overleden persoon.

Crematie in de crematieoven

Na de uitvaartdienst wordt de kist naar de ovenruimte vervoerd door een medewerker van het crematorium. De kist wordt de oven ingeschoven die op dat moment een temperatuur heeft van rond de achthonderd graden. Het verbrandingsproces duurt ongeveer vijfenzeventig minuten waarbij de temperatuur oploopt tot ongeveer elfhonderd graden Celsius. De rookgassen worden met behulp van filters gereinigd. Na de crematie wordt de as opgevangen en naar een ruimte gebracht waar de as verwerking plaats zal vinden. Daarbij worden metaaldelen uit de as verwijderd. Vervolgens wordt de as fijngemaakt en opgeborgen in een asbus.

As in urn of verstrooien

De nabestaanden kunnen zelf kiezen of ze de as van hun overleden dierbare in een urn laten plaatsen. Er bestaat de mogelijkheid om de urn op het terrein van het crematorium te laten of de urn mee naar huis te nemen. Ook zijn er mensen die de as van de overleden persoon uit willen strooien, bijvoorbeeld in zee.

(57)

QNE

Terug naar boven