Zakelijk stroom afnemen? Hier moet u op letten

Het afsluiten van een energiepakket kan vragen oproepen; in dit artikel geven wij u meer duidelijkheid.

Van plan om binnenkort te starten met zakelijke stroom, of toe aan een ander energiepakket? De zakelijke energiemarkt is nog steeds een onduidelijke markt; er zijn tientallen energieleveranciers en iedere leverancier biedt weer andere pakketten aan. Enkele bedrijven zijn dit inmiddels gewend, maar veel nieuwkomers in de markt hebben moeite de juiste aanbieder en het juiste pakket te vinden.

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar aandacht aan moet worden besteed wanneer zakelijke stroom wordt afgenomen. Dit heeft onder andere te maken met het verbruik binnen het bedrijf, zoals stroom en gas, maar ook wensen zoals milieuvriendelijke energiepakketten die bijvoorbeeld gebruik maken van zonne-energie.

Om zeker te zijn dat u het juiste energiepakket afneemt, geven wij u in dit artikel enkele handige tips. Zo bent u gegarandeerd van het beste energiepakket tegen de beste prijs.

Het is niet eenvoudig om direct een juist energiepakket te kiezen. Er spelen allerlei verschillen tussen de pakketten en de leveranciers. Zo richt het ene pakket zich specifiek op groene stroom en het andere pakket juist weer op groen gas.

Het is als zakelijke klant van belang dat u vooraf weet welk pakket het meest interessant is. Kijk hiervoor onder andere naar het maandelijkse verbruik, zodat er een calculatie over het jaarlijkse verbruik kan worden gemaakt. Houd hierbij ook rekening met seizoenen waarin u meer stroom en gas gebruikt, zoals de wintermaanden.

De inhoud van de energiepakketten wordt opgemaakt op basis van de hoeveelheid kilowattuur en kubieke meter gas. Hoe hoger het verbruik, hoe groter het energiepakket. Het is prettig om het verbruik binnen het energiepakket te houden, zodat u achteraf geen extra kosten hoeft te maken.

Geen zakelijke energieleverancier is hetzelfde

Iedere energieleverancier heeft eigen kenmerken die het voordelig en nadelig maken om hier energie af te nemen. Een beperkt aantal energieleveranciers is zeer gericht op service; zij doen er alles aan om u zo goed mogelijk te woord te staan en zullen altijd klaar staan om u bij eventuele storingen te helpen.

Maar daartegenover staan ook weer energieleveranciers die u geen enkele service bieden. Indien er een storing is, bent u zelf verantwoordelijk voor het vinden van een oplossing op korte termijn. Er kan vaak pas na lange tijd een monteur komen. Dit resulteert in bedrijfsprocessen die stilliggen, waardoor de omzet in het bedrijf een flinke deuk kan oplopen.

Houd er bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier rekening mee dat u factoren zoals deze gewoon mee moet nemen. U wilt dat uw bedrijfsprocessen altijd kunnen draaien, want uw omzet is hier grotendeels van afhankelijk. Kies voor een energieleverancier die echt aandacht besteedt aan uw wensen en luistert naar wat u zegt; zo voorkomt u allerlei problemen in de toekomst.

Kortingen zijn fijn, maar niet doorslaggevend

Enkele energieleveranciers bieden een fijne korting wanneer u een energiepakket bij hen afneemt. De prijs van het energiepakket ligt bijvoorbeeld de eerste 3 maanden lager. Dit verschil wordt echter vaak de daaropvolgende maanden gebalanceerd, waardoor u uiteindelijk nog steeds dezelfde kosten heeft.
Let altijd op de totale jaarprijs die u bij een energiepakket kwijt bent en laat u niet verleiden met tijdelijke kortingen. Dit kan er zomaar in resulteren dat u in het tweede jaar 10% meer betaalt dan bij een andere energieleverancier.

Bonussen bij het energiepakket, zoals een gratis iPad, zijn ook een prettige aanvulling. De kosten voor deze gratis bonus worden echter vaak verrekend met een hogere maandprijs. U heeft dus wel een mooi kado, maar betaalt hier uiteindelijk zelf voor door ieder jaar een hogere jaarrekening te ontvangen.

(34)

QNE

Terug naar boven