Woningisolatie: waar moet je beginnen?

Efficiënte woningisolatie maakt je huis leefbaarder in de winter en verlaagt tevens de energierekening. Het maximaliseren van woningisolatie maakt dat je huis een meer comfortabele plek wordt om te zijn. Koude tocht wordt vermeden en kamers worden lekker warm gehouden.

Maar de voordelen houden daar niet op. Als je een huis goed isoleert ben je jaarlijks minder geld kwijt aan verwarming en draag je bij aan een lager energieverbruik.

Er zijn veel gebieden in het huis die baat hebben bij isolatie en isolatie van de zolder is een goede plek om te beginnen. Maar ook ramen, deuren, muren en vloeren kunnen worden verbeterd. Wij geven je hier isolatie advies voor het hele huis.

Muren isoleren

Nieuwbouwwoningen hebben meestal al muurisolatie maar oudere huizen misschien niet. Het soort isolatie dat nodig is hangt af of je massieve of spouwmuren hebt. Het verschil is dat een spouwmuur uit twee lagen muur bestaan met een tussenruimte.

Spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie vult de ruimte tussen de buiten- en binnenlaag van de muren. De isolatie voor dit soort muren bestaat meestal uit minerale wol, polystyreenkorrels of schuimisolatie.

Massieve muurisolatie
Massieve muren kunnen van binnen en van buiten worden geïsoleerd. Aan de binnenzijde worden isolatieplaten op de muur aangebracht of er wordt een spouwmuur op gebouwd en gevuld met isolatiemateriaal. Als massieve muren van buitenaf worden geïsoleerd, wordt isolatiemateriaal aan de buitenkant van de muur bevestigd en vervolgens bedekt met een beschermende laag zoals pleisterwerk, gevelpanelen of baksteen.

Zolder isoleren

Een groot deel van de warmte in een ongeïsoleerd huis gaat verloren via het dak. Maar aangezien niet elk dak hetzelfde is vraagt dit om verschillende manieren hoe je dit gaat isoleren.

Zolder wanden isoleren
Als de zolderbalken regelmatig zijn kun je heel goed rollen glaswol of steenwol gebruiken om te isoleren. Dit is een snelle toepassing waarmee je de openingen vult en daarna afsluit met plaatwerk.

Zolder plafond isoleren
Als je van plan bent de zolder als kamer actief te gebruiken dan is een plafondisolatie nodig. Hiermee maak je een geraamte die je opvult met rollen glaswol. Na het plaatsen van de plafondplaten onder de constructie is de isolatie klaar. Je hoeft het glaswol dus niet aan bovenkant te bedekken, zo wordt de kou en tocht goed opgevangen door het glaswol.

Vloer isoleren

Oudere huizen hebben vaak koude en tochtige houten vloeren op de begane grond, dus met vloerisolatie kan je geld besparen. Zwevende houten vloeren kunnen worden geïsoleerd door harde isolatieplaten tussen de balken te plaatsen of door minerale wol platen te plaatsen. Voor een kelder zal het in de meeste gevallen nodig zijn om de vloerplanken op te lichten en isolatie van bovenaf aan te brengen.

Veel nieuwere huizen hebben een begane grondvloer van massief beton die geïsoleerd kan worden. Dit zorgt er echter wel voor dat de vloer hoger komt te liggen waardoor aanpassingen nodig zijn. Dus mocht je ooit een renovatie of bouwplan beginnen aan de begane grond, neem dan gelijk vloerisolatie in het plan mee.

Isolatie tegen de tocht

Tenzij je huis heel nieuw is, zul je vrijwel zeker wat warmte verliezen door luchtlekkage rond deuren en ramen, gaten in de vloer, of via de schoorsteen.

  • Ramen kunnen worden verbeterd met tochtstrips rond het raamkozijn.
  • Deuren kunnen worden behandeld met een afdekking voor het sleutelgat, de brievenbusopening en dezelfde strips als die je die voor ramen gebruikt.
  • Schoorstenen kunnen worden voorzien van speciaal ontworpen tochtprofielen. Je kan ook een kap op de schoorsteen aanbrengen.
  • Kieren in vloerplanken en plinten kunnen worden opgevuld met flexibele vulmiddelen.

(29)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven