Woninginbraak voorkomen?

Uit onderzoek van het CBS, in samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, blijkt dat er minder geregistreerde woninginbraken zijn dan voorheen. Het zelfde geldt voor bedrijven. Dit gegeven betekent echter niet, dat er minder pogingen tot inbraak worden gedaan – inbrekers blijven opzoek naar makkelijke slachtoffers, waarvan de woningen of kantoren slecht beveiligd zijn en / of kostbaarheden bevatten.

Samen met de overheid, nemen gemeentes maatregelen om de veiligheid in de omgeving te verbeteren. Professionele inbrekers zijn zich ervan bewust, dat de huidige bezuinigingen op de politie, bijdraagt aan een slechtere beveiliging van huizen en kantoren – er zijn tenslotte minder agenten op straat. In specifieke steden, met name in de avonduren, zal er relatief weinig politie te zien zijn. Door deze bezuinigen is de politie genoodzaakt geïmproviseerde maatregelen te nemen. Denk hierbij aan het parkeren van leegstaande politie auto in een wijk om potentiële inbrekers het idee te geven dat er politie is. Ervaren criminelen zijn zich hiervan bewust en doen daardoor toch een inbraak.

Bewakingsmaatregelen

Met name tijdens de vakantiedagen waarschuwen de lokale gemeentes met de politie en media voor een grotere kans op een inbraak. U doet er goed aan om zelf ook maatregelen te nemen. Een maatregel is al snel genomen door een tijdschakelaar in te stellen voor het licht of aan een van uw buren te vragen zijn auto te parkeren onder uw garage gedurende uw vakantie dagen. Hierdoor krijgen potentiële inbrekers het idee dat er niemand binnen is. Deze maatregelen alleen zijn niet genoeg, het is slechts een onderdeel van vele maatregelen die de kans op inbraak en diefstal aanzienlijk doen verminderen.

Met de hedendaagse technologische en industriële ontwikkelingen op het gebied van woonveiligheid worden de maatregelen voor iedereen ook betaalbaar. Denk hierbij aan een alarminstallatie met bewegingssensoren en camerabeelden of relatief eenvoudig zelf te installeren IP-camerabewaking, gecertificeerd hang en sluitwerk en verlichting dat reageert middels bewegingssensoren. Elke type woning of kantoorpand kent een gepaste maatregelen voor elk budget. Een woning uit het jaar 1990 met nog de originele sloten zijn echt aan vervanging toe.

Denk aan nieuw deurbeslag, betere sloten en anti-inbraakstrips. Ook veiligheidscamera’s in en om uw woning of kantoorpand kunnen voor veiligheid zorgen – vooral het zichtbaar ophangen kan vele doen afschrikken. Voor een relatief klein bedrag heb je een prima IP-beveiligingscamera. Het grote voordeel van een IP camera is dat het aangesloten is op een het internet.

Dit betekent dat je via een tablet of smartphone direct toegang kan krijgen tot de camerabeelden. Je kan zelfs een sms instellen op het moment de camera beweging detecteert, zelfs buiten of in het donker. In beginsel zal een camera kwalitatief beter zijn – en over meer functionaliteiten beschikken – naarmate het product duurder wordt. Als je advies wilt bij het installeren van een camera of andere veiligheidsmaatregel kan je het beste een specialist raadplegen.

(58)

QNE

Terug naar boven