Welke soorten dans zijn er?

Wie houdt er niet van even lekker dansen? Gewoon ongegeneerd door de kamer springen op je favoriete muziek! Dansen is iets dat al sinds de oudheid wordt gedaan. Niet omdat het ook als sport wordt gezien, maar het is het uiten van emotie en expressie. Daarnaast is het ook een sociale bezigheid. De soorten dansvormen zijn eindeloos.

Ballet

Als je naar het ballet gaat, dan kan je een theaterstuk waarbij dans het belangrijkste medium is. Met sierlijke dans op muziek wordt een verhaal uitgebeeld voor de bezoekers. Ballet is zelfs een academische dans. Het is namelijk een veeleisende dansvorm die jaren training nodig heeft om de techniek ervan te beheersen. Ballet stamt af van de Italiaanse renaissance waarna het in de 18e eeuw een volwaardige theatervorm werd. Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw kwam er een heropleving van ballet vanuit Rusland. Deze stijl is beschreven als ‘klassiek ballet’. Hoewel het beeld bij ballet bestaat uit een tutu en spitzen, wordt er tijdens het hedendaagse ballet een wat meer moderne aanpak gebruikt.

Zumba

De sport zumba is ontwikkeld als fitnessprogramma. Het is fit worden met plezier. De dansen die worden gedaan zijn vergelijkbaar mer aerobics. Zumba is opgezet door een Colombiaanse danser. De naam is ook erg toepasselijk. Dit betekent namelijk snel bewegen en lol hebben. Om les te kunnen geven in zumba moeten instructeurs een diploma halen en een licentie aanschaffen. Dit omdat het een geregistreerde merknaam is. Zumba lessen volgen in Nijmegen? Neem dan een kijkje bij Confidans.

Stijldansen

Stijldansen is een verzamelnaam voor meerdere dansen die worden beoefend door een dansduo. Deze zijn weer onderverdeeld in ballroom (Engelse wals, Weense wals, quickstep, tango en slowfox) en Latijns-Amerikaans (chachacha, samba, jive, rumba en paso doble). Het wordt gezien als een internationale danssport.

Breakdance

Een dansstijl die van de straat komt en is een onderdeel van Hip-hop. De stijl ontstond in de achterstandwijken in New York rond begin jaren 80. De naam breakdance komt van de herhalende breaks die DJ’s lieten horen op hun draaitafels en mixers. Om in de buitenlucht te trainen was de gettoblaster een goede toevoeging. Er zijn verschillende bewegingen die in de dans worden gebruikt. Dit zijn staande dans (top rock), vanuit een gehurkte positie (footwork) en poses waarbij je stilstaat (powermoves en freezes). Het gaat om het hebben van een eigen stijl. Binnen deze dans wordt er met elkaar ‘gebattled’ om wie de beste dans heeft.

(473)

QNE

Terug naar boven