Welk type slaapzak heb ik nodig?

Buiten het feit dat veel mensen kiezen voor het comfort van een all-inclusive vakantie ergens aan de kust van een warm land zijn er nog altijd veel die kiezen voor een camping. Met het gezin met de caravan op reis of samen genieten in een klein tentje tijdens een actieve vakantie. Kamperen wordt daarnaast veelvuldig gedaan door de jongeren die de grote festivals afstruinen in de zomer. Wat niet mag ontbreken tijdens deze trips is een tent van kwaliteit en natuurlijk een comfortabele slaapzak. En voor laatstgenoemde geven we wat handige tips waar op te letten alvorens je tot aankoop over gaat zodat je geen kat in de (slaap)zak koopt.

Welke temperatuur?

Bedenk voordat je slaapzakken gaat kopen goed voor welke gelegenheid ze bestemd zijn. Een eerste punt is de warmte die de slaapzak je geeft. Zo heb je voor een weekendje op een festivalcamping natuurlijke een andere type nodig dan wanneer je op survival gaat in Noorwegen tijdens de winter aldaar. Er zijn verschillende gradaties beschikbaar. Net als bij dekbedden zijn slaapzakken ook in te delen in 3 seizoenen en 4 seizoenen varianten. Mocht je dus wel eens in winterse omstandigheden wllen kamperen dan is zo een 4 seizoenen variant aan te raden. Ook is het te kiezen materiaal afhankelijk waar je de slaapzak voor gebruikt. Ga je in de bergen aan de slag dan heb je een sterkere nodig dan wanneer je veilig in de tent op de camping van je nachtrust geniet.

Mummie- of dekentype?

Kortgezegd zijn slaapzakken in 2 types in de delen. Het model dat het meest gebruikt wordt en welke we allemaal wel kennen is het dekentype. Deze rechthoekige slaapzak kan ook gebruikt worden als dekbed wanneer je deze openritst. Voordeel is de grotere bewegingsvrijheid. Dit kan in koudere omstandigheden juist weer een nadeel betekenen. De plek waarop je ligt warmt op en zodra je draait en op een anderr gedeelte in de slaapzak terecht komt zal die koeler aanvoelen. Dan is het mummietype beter geschikt. Dit model loopt af naar de voeten toe en wordt aangetrokken als men er in ligt. Zo sluit deze slaapzak beter om het lichaam en wordt er sneller opgewarmd en de temperatuur beter vastgehouden. Ook zit er aan dit soort slaapzakken een capuchon bevestigd voor nog meer comfort.

Donzen of synthetische slaapzak?

Als laatste kun je kiezen welke vulling je wenst te hebben in de slaapzak. Beide vullingen hebben zo hun plussen en minnen. Het hangt een beetje af hoeveel je wilt spenderen aan een slaapzak. Ook hier moet je goed bedenken waarvoor en hoevaak je de slaapzak zult gaan gebruiken. Goed kijken naar de waarde wat isolatie betreft, dit is een belangrijk criterium. Zeker als je tijdens extreme omstandigheden gaat bivakkeren.

(118)

QNE

Terug naar boven