Wat zijn de verschillen tussen laminaat en PVC?

Uw wilt een vloer met een mooie houtlook? Dan kan door laminaat te gebruiken, maar ook kunt u PVC gebruiken. Er zitten wel degelijk verschillen tussen deze 2 soorten vloeren. We noemen hieronder enkele belangrijke verschillen.

Uiterlijk van de vloer

Zowel laminaatvloeren als PVC zijn verkrijgbaar met uitstekende natuurlijke patronen. Hierdoor zijn ze moeilijk van een echt houten vloer of stenen vloer te onderscheiden. Beide vloeren zijn erg onderhoudsvriendelijk. Dit komt doordat de basis bestaat uit kunststof. Een overeenkomst is dat beide materialen in stroken worden aangebracht. Houd er wel rekening mee dat PVC dunner is waardoor een egale ondergrond nodig is om voor een mooi eind resultaat te gaan. Het is daarom altijd raadzaam om een nieuwe vloer door een specialist aan te brengen in huis.

Prijs

Voor wie de prijs belangrijk vindt en dat zijn er velen: PVC is over het algemeen duurder dan gewoon laminaat. Voor laminaat kost een vierkante meter ongeveer tussen de 5 en 40 euro. Voor PVC ligt dezelfde oppervlakte tussen de 10 en 45 euro. Dit verchil lijkt mee te vallen, maar op een grote oppervlakte merk je dit verschil veel beter.

Geluidsdemping

Omdat laminaat meestal niet verlijmd wordt met de ondergrond zit er altijd een kleine ruimte tussen de ondergrond en het laminaat. Dit kan in het uiterste geval voor geluidsoverlast zorgen. Bij dunner materiaal, zoals PVC, heb je hier minder last van. Een goede ondervloer, zowel bij laminaat als PVC, kan deze hinder beperken.

Vochtbestendigheid

Houd er goed rekening mee dat laminaat veel gevoeliger is voor water. Wanneer er wat langer water op ligt dan kan je vloer bobbelig worden. Wil je graag een vloer aanleggen in vochtige ruimtes zoals de badkamer of kelder? Dan is PVC zeker meer geschikt. PVC geleidt warmte bovendien veel beter, hierdoor kun je voor vloeren met verwarming beter PVC leggen dan laminaat.

Duurzaamheid

Op PVC zit een extra (PU)beschermlaag. Hierdoor is de vloer nog beter beschermd tegen krassen of andere soorten beschadigingen. Voor laminaat geldt dat de duurzaamheid erg afhankelijk is van de kwaliteit van het laminaat. In ieder geval is het voor biede soorten vloeren van belang dat u voor kwaliteit kiest.

(80)

QNE

Terug naar boven