Wat te doen bij overgangsklachten?

Er lopen in Nederland meer dan een miljoen vrouwen rond die in de overgang zijn. Het grootste deel van deze vrouwen heeft er ook daadwerkelijk last van. Veel gehoorde klachten zijn de zogenaamde opvliegers, plotselinge humeurigheden en totaal geen zin in seks meer. Deze klachten kunnen als zeer vervelend worden ervaren, maar er is vaak wel wat tegen te doen. Wat is de overgang precies en waarvan spreken we als we het over de menopauze hebben? En wat valt er dan zoal tegen deze klachten te doen?

Wat is de overgang precies?

Als de vrouw langer dan een jaar niet meer ongesteld is geweest komt ze in de menopauze terecht. De periode die er aan vooraf gaat en die de vervelende overgangsklachten veroorzaakt bij de meeste vrouwen heet de overgang. Het is een levensfase die voor alle vrouwen niet prettig is om mee te leven. Weliswaar voor de ene vrouw is de overgang zwaarder dan voor de ander, dat hangt af van de mate waarin de klachten optreden uiteraard. De symptomen beginnen te komen als de vrouw het 50e levensjaar bereikt ongeveer, uizonderingen daar gelaten natuurlijk. Dit duurt dan zo een 5 jaar voordat het weer voorbij is.

Symptomen tijdens de overgang

Zoals gezegd kunnen de klachten sterk verschillen. Waar bijna alle vrouwen wel mee te maken krijgen zijn opvliegers. Dit zijn momenten waarop men het plotseling heel warm krjgt en gaat transpireren. Ook gaat de bloeddruk flink omhoog en het hart gaat sneller kloppen. Dit alles is te wijten aan een plotselinge daling van het hormoon oestrogeen waarop de hersenen reageren. Veel mensen denken dat opvliegers alleen korte warmte aanvallen zijn, maar de vrouwen hebben het over veel meer zaken die daarbij komen kijken. Zo kunnen zij zich ook heel naar voelen en bijvoorbeeld plotseling hele zware benen hebben. Vervelend voor de mensen in de omgeving zijn de stemmingswisselingen die veel optreden. De vrouw kan heel prikkelbaar zijn en snel gefrustreerd raken of emotioneel reageren. De familie is gewoonlijk wel op de hoogte als iemand in de overgang is en kan daar dan wel op bedacht zijn bij dergelijke momenten.

Behandelen van overgangsklachten

Overgangsklachten zijn niet ongevaarlijk voor de gezondheid, maar zijn wel uiterst ongemakkelijk voor de persoon zelf. Regelmatig melden vrouwen zich ziek en blijven thuis vanwege de symptomen. Wat men niet weet is dat tegen veel van de klachten zeker wat te doen is. Men kan via de huisarts doorverwezen worden naar een gespecialiseerde kliniek en zo verder geholpen en behandeld worden. Dit zal het leven een stuk aangenamer maken en de overgang minder onprettig maken. Er wordt veel onderzoek gedaan en onlangs is er uitgewezen dat stoffen als cafeïne de klachten kunnen verergeren, Het is het proberen waard om te minderen of tijdelijk te stoppen met het drinken van koffie, thee en cola.

(54)

QNE

Terug naar boven