Wat te doen bij extreme hitte?

Het klimaat lijkt de laatste jaren steeds extremere vormen aan te nemen, ook in ons land. Het ene weerrecord sneuvelt na het andere. Regenbuien worden heviger en langer, maar ook de temperaturen rijzen de pan uit. Lekker warme temperaturen zijn ideaal in de zomer, maar een hittegolf is minder plezierig en zelfs voor een grote groep mensen ongezond. Bij langdurige hitte kan men namelijk duizelig worden, hoofdpijn krijgen en zelfs flauwvallen of bewusteloos raken. Wat kun je nu het beste doen in deze gevallen van extreme hitte en hoe voorkom je een zonnesteek? Enkele tips op een rij.

Verkoeling in een zwembad

Bij warm weer de hele dag de deuren dicht houden en binnen gaan zitten met de airco op volle sterkte is wel heel erg ongezellig. Het eerste wat de meesten te binnen schiet is om afkoeling te zoeken in een eigen zwembad in de tuin. En dan geen uitgegraven swimming pool in de achtertuin, maar een eenvoudig opblaasbaar zwembad wat je zo hebt opgezet, Een drankje ernaast en het is heerlijk toeven, zelfs in de zon. Mocht een zwembad al te veel zijn dan kan ook alleen de voeten in het water al zorgen voor nodige verkoeling met een parasol erboven bijvoorbeeld.

Veel blijven drinken

Het is iets wat niet vaak genoeg gezegd wordt. Blijven drinken bij zeer warme temperaturen om uitdroging te voorkomen. Het zal voor de gezonde mens nog niet zo een vaart lopen, maar de zwakker gestelden hebben zeker baat bij voldoende vocht. Houdt goed in de gaten dat de dranken en etenswaar niet bederven in de zon en houdt dit zo veel als mogelijk gekoeld in de koelkast en snel uit de zon om infecties geen kans te geven.

Niet te lang in de zon

Vanzelfsprekend is het ook om de huid niet te lang bloot te stellen aan zonlicht. Dit om huidirritaties, jeuk en in het ergste geval zelfs huidkanker te voorkomen. En als je toch lang de zon in gaat wel even goed insmeren met een goede zonnebrandolie. Zeker met kinderen goed uitkijken, zij zijn zich van geen kwaad bewust. Baby’s en peuters kunnen beter een hoedje dragen bij warm weer om het hoofdje uit de zon te houden.

Ouderen en risico

Mensen die slecht tegen de hitte kunnen zijn de ouderen. Het gevaar is dat diegenen met weinig sociaal contact vergeten kunnen worden. Het is dus goed om tijdens heersende hittegolven even contact te zoeken via de telefoon of langs te gaan om te kijken of alles goed met ze gaat.

(38)

QNE

Terug naar boven