Wat is een cilinderafwijking van het oog?

De meeste mensen die weleens bij een opticien komen of daar weleens zijn geweest hebben weleens gehoord van een cilinderafwijking of cilindrische afwijking. Een andere naam voor cilinder afwijking is astigmatisme. Een cilinder afwijking gaat samen met andere refractieafwijkingen als plus en min (verziend en bijziend) In dit artikel gaan we dieper in op wat een cilindrische afwijking precies en wat eraan gedaan kan worden.

Wat is een cilindrische afwijking?

Normaal gesproken wordt het licht dat binnenvalt in het oog op één punt geprojecteerd, precies op netvlies aan de achterzijde van het oog. Dat is dus het geval bij de meeste mensen. Als alles normaal verloopt zie je gewoon goed en scherp. Maar het kan ook zijn dat het licht op een punt voor het netvlies wordt geprojecteerd. Dan spreken we over bijziendheid en een minsterkte. Het kan ook zijn dat het licht juist op een punt achter het netvlies wordt geprojecteerd. In dat geval is er sprake van verziendheid en een plussterkte.
We hebben het tot nu toe gehad over de projectie op een punt maar het ook zijn dat het licht op een lijn wordt geprojecteerd. In dat geval spreken we van een cilindrische afwijking of astigmatisme. De oorzaak daarvan is dat het oog niet geheel rond is maar enigszins ovaalvormig. Als je last hebt van astigmatisme moet het oog worden gecorrigeerd met behulp van een bril, contactlenzen of bijvoorbeeld een ooglaserbehandeling.

Symptomen astigmatisme?

De symptomen van verziendheid of bijziendheid zijn heel goed herkenbaar. In het geval van verziendheid kunt u slecht van dichtbij zien, dus bijvoorbeeld steeds moeilijker de krant of een boek lezen. Bij bijziendheid heeft u moeite om in de verste scherp te zien. Maar bij een cilindrische afwijking is dat iets lastiger, maar de symptomen zijn wel te herkennen. In veel gevallen ga je wazig(er) zien en is er sprake van hoofdpijn en vermoeide ogen.

Behandeling astigmatisme

Zoals al gezegd is naast een correctie door het dragen van een bril of contactlenzen ook oog laseren een oplossing. Het voordeel van een dergelijke behandeling is het in principe eenmalig en permanent is. Het is de moeite in ieder geval waard om een ooglaserbehandeling te overwegen in plaats van een bril of contactlenzen, zeker nu de behandeling steeds veiliger is geworden en vrijwel pijnloos. Op internet is veel informatie te lezen over ooglaseren en er zijn diverse oogklinieken waar u een oriënterend gesprek aan kunt vragen en de ingreep kunt laten uitvoeren.

(161)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven