Wat is een chiropractor?

chiropractor movewell
Een chiropractor, manueel therapeut, fysiotherapeut of een osteopaat. Wat is het verschil? Het zijn allemaal behandelwijzen en geneeskundige disciplines waarbij het menselijk lichaam centraal staat. De chiropractor wordt vaak onterecht als synoniem gebruikt voor manueel therapeut. Een chiropractor en fysiotherapeut wordt ook vaak met elkaar in verwarring gebracht. De verschillen zijn als volgt.

Chiropractor, fysiotherapeut of manueel therapeut?

De fysiotherapeut richt zich op de spieren. Een manueel therapeut richt zicht op wervels, daar waar chiropractor gespecialiseerd is in nog meer aspecten waaronder wervels. Hiernaast ook gewrichten, spieren en het zenuwstelsel. Een chiropractor heeft eerst een opleiding gevolgd tot fysiotherapeut, waarna hij of zij de universitaire opleiding volgt tot chiropractor. Een geregistreerd chiropractor heeft altijd een universitaire opleiding afgerond. Dit geldt niet per definitie voor een fysiotherapeut of osteopaat. Verder onderscheid een chiropractor zich van andere beroepen door gedegen kennis van het menselijk bewegingsapparaat, het zenuwstelsel en het vermogen om röntgen- en MRI-foto’s te analyseren met algemene diagnostische vaardigen. Met name de wervelkolom is het punt wat kenmerkend is voor een chiropractor. Het grootste deel van de studie van een chiropractor richt zich op de diagnose en behandeling van problemen aan de wervelkolom. In de chiropractie wordt de wisselwering tussen het zenuwstelstel, zoals hersenen en ruggenmerg, en het bewegingsapparaat in verband met elkaar behandeld.

Wat is een osteopaat?

Osteopathie heeft raakvlakken met de andere beschreven disciplines doordat zij ook het bewegingsapparaat behandeld. Dit in samenhang met de organen en het schedel. De dynamiek en bewegelijkheid moet goed zijn. Bij in-balans zijn fysieke beperkingen merkbaar. Niet in alle gevallen is het pijnlijk, het kan ook gewoon een beperking zijn. In beide gevallen is het belangrijk dit op te lossen. Een ziekte kan ontstaan door mentale impulsen op de organen en het lichaam. Dit is een denkwijze waar de osteopaat om bekend is.

Raadpleeg de huisarts

Hoe kies je welke specialist je nodig hebt? Dit is afhankelijk van de ervaren symptomen en problemen. Is een pijn ontstaan gedurende een sport is het raadzaam een afspraak te maken bij een chiropractor. Ook al is er een pijn ontstaan aan de rug door bijv. het helpen bij een verhuizen is verstandig een chiropractor om raad te vragen. Bij een onverklaarbare pijn, kan het in sommige gevallen zinvol zijn een osteopaat raad te plegen. Het bezoeken van een huisarts vooraf is in alle gevallen verstandig.

(60)

QNE

Terug naar boven