Wat is de beste cv ketel?

Een warm huis en warm water, dat is de functie van een ketel. Niet alleen de aanschafwaarde van een cv of combi-ketel is belangrijk, maar ook de levensduur en de periodieke onderhouds- en verbruikskosten. Als u aan een verkoper vraagt: Wat is de beste ketel? Dan is de duurste vaak de beste. Prijs en kwaliteit staan lang niet altijd in verhouding met elkaar, daarom lees je hier informatie over de aandachtspunten bij de aanschaf van een nieuwe ketel of het vervangen van de huidige ketel.

Verschillende soorten ketels

Bepaal eerst waarvoor u de ketel wilt gebruiken. Er bestaan namelijk twee soorten ketels, te noemen: cv ketel en cv-combiketel. In essentie is het verschil tussen beide, dat een cv ketel bedoeld is voor warm water en een combiketel ook het huis
verwarmd. Een modern variant op de combiketel is de hr-combiketel, ofwel: hoogrendementsketel.

De hr-combiketel is de meest zuinige ketel. Het percentage staat voor de hoeveelheid gas een ketel omzet in bruikbare warmte. Dus hoe hoger het gas percentage is dat omgezet wordt in warmte, des te zuiniger de ketel is. Hierdoor is de hr-combiketel qua verbruik het meest interessant, maar wel duurder in aanschaf.

Prijs- en kwaliteitsverhouding

Stichting Certificering Inspectie en Onderhoud van Stookinstallaties (SCIOS) geeft ketels een keurmerk. Met een dergelijk keurmerk weet u zeker dat de ketel en installateur voldoen aan gestelde eisen op het gebied van veiligheid etc. Formaat en gewicht zijn ook zeker van invloed op de prijs. Als je weinig ruimte kwijt wilt voor een ketel, kan je het best gaan voor een hr-combiketel.

Watercapaciteit van de ketel lopen uiteen van klein tot groot. Bij een grote woning met veel radiatoren en kranen wil je natuurlijk een ketel hebben met een hoog capaciteit. Heb je een bad, dan wil je waarschijnlijk een ketel met een relatief snelle levering van warm water. Het wel of niet hebben van tikkende bijgeluiden van de ketel kunnen hinderlijk zijn. Als je hier geen last van wilt hebben kan je het best gaan voor een hr-combiketel.

De levensduur en onderhoud lopen ook erg uiteen. Een oude ketel is goedkoop, maar zal meer verbruiken en na verloop van tijd meer gebreken gaan vertonen. Bij de aanschaf van bijv. een hr-ketel ben je op jaarbasis misschien wel duurder uit, maar is het verbruik minder. Het is verstandig bij aanschaf een service-abonnement af te sluiten bij een gecertificeerd cv installateur. Vraag gerust verschillende offertes aan bij diverse leveranciers en lees goed de garantievoorwaarden door.

(94)

QNE

Terug naar boven