Wat is biologische koffie?

Biologisch is een erg opkomende trend binnen het consumeren van voeding en de productie daarvan. Waar het eerst begon met biologische vlees, slaat de biologische trend nu ook over naar de andere voedingsmiddelen. Zo ook bij koffie. Maar wat houdt biologische koffie precies in? En wat zijn de voordelen hiervan ten opzichte van niet biologische koffie? Nieuwsgierig geworden naar aanleiding van deze vragen? Lees dan vooral even verder en wie weet stap jij na het lezen van dit artikel wel over op biologische koffie.

Definitie

Wat is biologische koffie? Deze vraag wordt vaak gesteld. Biologische koffie is een soort koffie waarbij de koffiebonen zo min mogelijk worden bewerkt. Denk hier dan aan het vermijden van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en synthetische stoffen. Daarnaast speelt ook de verwerking en de verpakking van de koffie spelen een belangrijke rol in de term van biologisch.

Productie

Hoe wordt biologische koffie dan precies verwerkt? Deze koffie wordt nat gemalen of droog gemalen. Bij het droog malen wordt de koffie als het ware gescheiden van bonen uit gedroogde koffiebessen. Bij deze methode wordt bij het opnieuw drogen gebruik gemaakt van een machine of worden de bonen gedroogd in de zon. In tegenstelling tot het droogmalen is het natmalen een tijdrovend en ook niet geheel milieuvriendelijk proces. Er wordt namelijk veel zoet water gebruikt om te wassen. Deze methode garandeert wel hoogwaardige bonen te produceren. Daarom wordt deze methode veel gebruikt bij de grotere bedrijven. Vervolgens wordt de koffie gebrand. Dit wordt gedaan aan de hand van roosteren. Hierin is weer onderscheid tussen hete-lucht roosteren en drum roosteren. Deze roosters zorgen ervoor dat er geen toegevoegde chemische zouten en smaakstoffen zijn toegevoegd die de smaak van de koffie kunnen beïnvloeden. Naast de verwerking speelt het onderhoud van de bodem en de bescherming van de gewassen een belangrijke rol.

Voordelen

Biologische koffie kent vele voordelen. Het heeft ten eerste een positieve bijdrage aan de gezondheid. Er zijn namelijk geen additieve stoffen toegevoegd tijdens het productieproces. Daarnaast is het ook een groot voordeel voor het milieu. Er worden namelijk geen chemicaliën gebruikt tijdens de productie en verwerking van de koffie. Ook het proces van verpakken wordt daarin meegenomen. Hierin lopen dieren ook niet het risico om vergiftigd te worden als gevolg van slechte chemicaliën.

Heb jij weleens biologische koffie gedronken? Onze keuze voor biologische koffie draagt een steentje bij voor zowel de productie als tot de verpakking. Wil je meer informatie over biologische koffie en waar je dit zou kunnen kopen? Neem dan hier eens een kijkje.

Koffie, Koffie Bonen, Graan Koffie, Gebrande Koffie

 

(140)

QNE

Terug naar boven