Wat is asbest?

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijke delfstof bestaande uit dunne en lange vezels. Ze zijn zo klein dat er vaak een elektronenmicroscoop voor nodig is om ze te kunnen zien. Er zijn verschillende vormen van asbest, de bekendste zijn blauwe, witte en bruine asbest.

Waar(om) werd het gebruikt?.

Asbest is goedkoop, en de winning ervan is vrij eenvoudig. Bovendien is het hittebestendig, en werkt het isolerend.
Asbest werd daarom veelvuldig gebruikt in de scheepsbouw, bij isolatie van gebouwen, bij remblokken, bij sommige merken vloerzeil, etc.

Waarom en wanneer werd het verboden?

Al in het begin van deze eeuw was bekend dat asbest naast goeie eigenschappen, ook een zeer vervelende eigenschap had. Door de langvormige structuur kon het zich nestelen in de longen, en na verloop van tijd kanker veroorzaken. Echter, pas op 1 Juli 1993 is het gebruik van asbest in Nederland verboden.
Het asbest probleem is hierbij nog niet opgelost: Er zijn nog vele schepen, huizen, etc. met een grote hoeveelheid asbest. ‘Zomaar’ gaan ploeteren in voorwerpen waar asbest in zit kan gevaarlijk zijn.

Wat kun je krijgen van asbest?

Besmetting van asbest kan 3 ziekten veroorzaken, namelijk asbestose (vermindering van de werking van de longen), mesothelioom (borst- en longvlieskanker) en bronchuscarcinoom (longkanker).
De incubatietijd (de tijd tussen besmetting en openbaring van de ziekte) is erg lang. Zo is die bij bronchuscarcinoom 5 a 10 jaar, maar bij mesothelioom ruim 30 jaar.

Overigens moet nog expliciet vermeld worden:
Mensen die in aanraking zijn geweest met asbest hoeven niet per sé ziek te worden!
Niet iedereen krijgt kanker. Dit is een misverstand wat er namelijk heerst, en daarom gauw uit de wereld geholpen dient te worden. De een is er gevoeliger voor dan de ander.

Waar komt het voor?

Asbest komt in heel Nederland voor, omdat het zowat overal gebruikt is. Er zijn echter gebieden waar meer gevallen van asbestziekten voorkomen dan gebruikelijk. Deze zijn:

Walcheren (scheepsbouw)
Rijmond/Dordrecht (scheepsbouw)
IJmond (scheepsbouw)
Twente (verwerking)
En verder zijn er over het hele land verspreid bedrijven die hebben gewerkt met asbest.

(68)

QNE

Terug naar boven