Wat hebben we lopen aan verzekeringen?

Verzekeringen zijn duur over het algemeen, we hebben er veel lopen en betalen iedere maand een fors bedrag aan premie. Bijna alles is te verzekeren maar er hangt wel een prijskaartje aan, hoe groter het risico dat de verzekering moet uitbetalen, hoe duurder de premie is. Zo is de premie die u moet betalen voor een bootverzekering hoger als u met uw boot of sloep in de grachten van Amsterdam ligt dan ergens in de jachthaven van een rustig dorpje. Op zich is dat ook wel logisch, de kans dat uw boot of sloep gestolen wordt in Amsterdam is gewoon veel groter dan in een jachthaven in een onbekende plaats. Veel verzekeringen stellen trouwens wel de eis dat uw boot of sloep aan een goed bootslot vastlegt, anders bent u niet verzekerd, maar dat terzijde.

Verplichte verzekeringen

Er zijn een aantal verzekeringen die verplicht zijn om af te sluiten, zoals de welbekende autoverzekering en de zorgverzekering. Op internet zijn veel sites te vinden voor het vergelijken van zorgverzekeringen en autoverzekeringen. Dat is handig, want u kunt door te vergelijken veel geld besparen. De verplichting betreft dan wel in beide gevallen een basisverzekering, wilt u extra verzekerd zijn tegen bijvoorbeeld schade aan uw auto door u zelf veroorzaakt, of wilt u aanvullend verzekerd zijn tegen bepaalde ziektekosten in het buitenland, dan is dat een vrijwillige keuze. U bent dus nooit verplicht om aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Speciale verzekeringen

Zoals al eerder gemeld is bijna alles te verzekeren, je kunt het zo gek niet noemen of er is wel een verzekering voor te vinden. Zo is het bekend dat veel zangers in de artiestenwereld hun stem extra verzekeren. Begrijpelijk uiteraard, want hun stem is hun bron van inkomsten. Hetzelfde geldt voorde benen van een danser of danseres, of de handen van een concertpianist. Een verzekering die veel mensen ook afsluiten is de zogenaamde dierenverzekering. Zeker met honden is een bezoekje aan de dierenarts eerder regel dan uitzondering, ze lopen relatief veel kans op verwondingen omdat ze veel buiten ravotten in de natuur en met andere honden spelen. En een bezoek aan de dierenarts kan behoorlijk in de papieren lopen, zeker als er geopereerd moet worden. Wat ook veel mensen afsluiten is een aanvullende tandartsverzekering, niet in de laatste plaats omdat tandartskosten hoog zijn en we relatief vaak problemen hebben met ons gebit. En het is dan wel zo prettig als je bijvoorbeeld een dure zenuwbehandeling moet ondergaan en je hebt een aanvullende tandartsverzekering lopen.

(113)

QNE

Terug naar boven