Wat doen we met de zolder?

We wonen in een mooi huis, de buurt is prettig, de school van de kinderen is dichtbij, we hebben het dus naar onze zin wat wonen betreft. Maar er is weer een kind op komst, de babykamer moet worden ingericht, er is weer wat minder ruimte beschikbaar. Wat je regelmatig in de praktijk ziet gebeuren in een dergelijk geval, is dat de zolder dan wordt gebruikt als opslagruimte om ruimte in het huis te realiseren. Lekker makkelijk, we hoeven even geen keuze te maken of we die oude stoel nou weggooien of niet, we zetten hem op zolder, uit het zicht, en later bepalen we wel wat we met die stoel van tante Els gaan doen. Maar eigenlijk laten we dan een ruimte in ons huis totaal onbenut om in te wonen. Als we eens de tijd nemen om de zolder eens goed uit te mesten, oude spullen weggeven, verkopen of weggooien, hebben we er in feite weer een ruimte bij.

De zolder verbouwen

We kunnen er voor kiezen om na het opruimen van de zolder, deze eens goed onder handen te nemen en bijvoorbeeld de hele zolder laten verbouwen. Wellicht moet de zolder (opnieuw) geïsoleerd worden om vocht en kou tegen te houden. De zolder kan vervolgens dienen als extra slaapkamer, werkkamer of bijvoorbeeld een hobbykamer. Er zijn zat mannen die hele avonden op hun zolder zitten te spelen met treinen of bijvoorbeeld het bouwen van modelvliegtuigjes. Even ontsnappen aan de hectiek en sleur van alledag en heerlijk bezig zijn met je favoriete hobby. Om prettig te kunnen werken op de zolder kan er verlichting worden aangebracht, kan het houtwerk worden geschilderd en kunnen we vloerbedekking op de vloer leggen.

Twee kamers op zolder maken

Wat je tegenwoordig ook regelmatig ziet, is dat mensen de ruimte op zolder optimaal willen benutten en van een grote ruimte twee aparte kamers maken. Vooral is er een gezinsuitbreiding zit aan te komen, kan verbouwen een goede oplossing zijn om een en ander op te vangen. Verstandig is om in een dergelijk geval wel iemand in te schakelen die daarmee ervaring heeft, zoals een aannemer. Er zal een afscheidingswand geplaatst moeten worden van hout of steen, de boel moeten goed geïsoleerd worden en een moeten in sommige gevallen (nieuwe) elektriciteitsleidingen worden aangelegd. Kortom, er komt behoorlijk wat bij kijken en dan is het prettig als iemand met verstand van zaken de klus dan kan klaren.

(9)

QNE

Terug naar boven