Waarop letten bij de aankoop van een tweedehands auto?

Het eerste kwartaal van 2015 is afgesloten en vanuit de Europese automarkt kan positief op het eerste kwartaal worden teruggekeken. Er is namelijk in het eerste kwartaal van 2015 een groei behaald van 8,9% ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. De Europese automarkt is vooral in landen als Polen, Frankrijk, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Spanje gegroeid. Al met al een zeer positief bericht voor de Europese automarkt.

Toch ziet het voor de Nederlandse automarkt minder rooskleurig uit. Er is in het eerste kwartaal namelijk geen sprake van een groeiende automarkt. Maar in Nederland is de autoverkoop in het eerste kwartaal van 2015 juist met 4% gedaald. Bij ons is er dus een daling van het aantal autoverkopen, maar daarentegen was er in Nederland wel een groei in de verkoop van tweedehands auto’s. De verkopen van tweedehands auto’s zijn in namelijk in het eerste kwartaal van 2015 met 2,2% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De aanschaf van een tweedehands auto brengt ook risico’s met zich mee. Op verschillende websites op internet worden tips gegeven waarop je moet letten als je een tweedehands auto wilt aanschaffen zonder te worden opgelicht. Zo kun je het beste onderzoek doen naar het model dat je wilt kopen. Het kan natuurlijk altijd zijn dat een bepaald model mankementen heeft die vaak voorkomen. Als je dit weet, kun je altijd bij de verkoper navragen of dit problemen heeft opgeleverd en of het onderdeel al is vervangen. Daarnaast kun je de reputatie van een dealer op internet controleren en als het bod van de autodealer je niet aanstaat, dan kun je altijd beter weglopen. Bij een individuele verkoper kun je het beste controleren waarom zij de auto verkopen, of de auto altijd goed is onderhouden en hoeveel kilometers de auto heeft gereden. Ook is het geen overbodige luxe om de auto onafhankelijk te laten keuren.

Tevens kun je een volledige RDW kentekencheck doen om diverse gegevens over de tweedehands auto te weten te komen. Het geeft je namelijk een overzicht van allerlei gegevens waarop je de auto kunt beoordelen. Denk hierbij aan het schadeverleden, het aantal eigenaren, de tellerstanden, en de APK vervaldatum. Met deze gegevens weet je dus snel of er niet iets mis is met de auto dat niet gelijk aan de buitenkant te zien is.

Als je alle risico’s en gevaren voor de aankoop van een tweedehands auto zoveel mogelijk hebt uitgesloten, blijft alleen nog de koop van de auto en vele kilometers rijplezier over.

(35)

QNE

Terug naar boven