Waarom mannen meer kleding shoppen?

Anno 2015 kopen steeds meer en vaker mannen hun eigen kleding. Vijftien jaar geleden lag het percentage mannen dat weinig kleding kocht, of dit uit handen gaf aan vrouwlief, fors hoger. Tegenwoordig zorgen veel ontwikkelingen ervoor dat mannen hiermee een andere koers varen. Hoe zou dat toch kunnen?

Meer online shoppen

Met de opkomst van de vele webshops en het online shoppen is er een logische verklaring bijgekomen voor het shopgedrag van mannen. Over het algemeen houden mannen niet van slenteren van winkel naar winkel, het sjouwen met tassen en het passen van kleding. Vrouwen hebben daarvoor een andere beleving. Die kunnen urenlang in de stad ronddwalen, zodat ze alles om zich heen vergeten. Voor mannen gaat er nieuwe wereld open door gemakkelijk achter internet aankopen te kunnen doen. Lekker vanuit huis en zonder al te veel gedoe. Op zoek naar mooie kleding voor de man.

Meer tijd

Niet alle mannen, maar ze zijn er steeds meer: ze beschikken over iets meer tijd om te kunnen shoppen. Natuurlijk wil een man nog altijd bijna fulltime werken, maar er is ruimte voor een zogenoemde ‘papa dag’. Wat is er nu mooier om op die dag met je dochter of zoon (of misschien wel beide) de stad in te duiken, kledingwinkels af te struinen (als de man geen voorkeur heeft voor webshoppen tenminste) en daarna een ijsje met je kinderen te eten. Er is dus gewoonweg iets meer tijd voor de man om tijd te kunnen vrijmaken voor het kopen van kleding.

Rollenpatronen veranderen

We hebben het hier boven al een beetje weergegeven: rollenpatronen veranderen in de huidige samenleving. Zo’n ‘papa dag’ is daar een goed voorbeeld van. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen een wasje in de wasmachine gooien, een gerecht maken en luiers verschonen. Ze kunnen dus ook kleding kopen! Maar goed ook dat rollenpatronen vervagen. Al vraag ik me als man wel eens af of ik dat luiers verschonen nu echt wel leuk vind?

Meer modebewust

Mensen in het algemeen, dus ook mannen, raken steeds meer modebewust. Hierdoor besteden mensen ook meer aandacht aan het kopen van kleding. De man gaat hierin mee. Zien we er tegenwoordig niet veel jonger uit op onze veertigste? Vroeger vond ik mijn oom van 40 altijd een oude man Misschien kwam dit door zijn kleding? Tegenwoordig nemen mensen meer de moeite om er jongeren, moderner uit te zien.

(79)

QNE

Terug naar boven