Waaraan moet een bureaustoel volgens de Arbo aan voldoen?

Het is een feit: Goede arbeidsomstandigheden zorgen voor positievere werknemers waardoor zij met meer plezier naar hun werk gaan, meer werkzaamheden in dezelfde tijd uitvoeren en daarnaast ook gezonder zijn dan wanneer werknemers werken in minder goede arbeidsomstandigheden. Het is daarom als werkgever belangrijk om continue te kijken of er sprake is van goede arbeidsomstandigheden en waar eventuele verbeteringen kunnen worden doorgevoerd.

In de arbeidsomstandighedenwet staat alles beschreven om de gezondheid van werknemers en werkgevers te beschermen en te bevorderen. Daarnaast wordt ook gelet op de veiligheid en welzijn van de werknemers. Bij de arbeidsomstandighedenwet is niet alleen de werkgever verantwoordelijk voor het nastreven en verbeteren van goede arbeidsomstandigheden, maar ook de werknemer.

In de arbeidsomstandighedenwet staat vastgelegd dat de bureaustoel voor een kantoorbaan aan bepaalde eisen moet voldoen. In dit artikel gaan we dieper in op de eisen van de bureaustoel. Een goede bureaustoel is tenslotte van belang voor zowel de werkgever als werknemer. Daarom moet als eerste de stoel vijf zwenkwielen hebben, draaibaai zijn en zo dicht mogelijk bij het bureau moeten komen. Uiteraard moet de stoel veilig en stabiel zijn zonder uitstekende delen of scherpe punten. Daarnaast zijn er ook een aantal andere verplichtingen.

De zithoogte van een bureaustoel moet verstelbaar zijn van 41 cm tot 55 cm. Het zitvlak dient tussen de 40 cm en 44 cm diep te zijn. Als de werknemer op de stoel zit moeten de bovenbenen horizontaal en de onderbenen verticaal staan. De eisen die aan het zitvlak van de bureaustoel worden gesteld zijn onder andere dat het zitvlak voldoende ondersteuning van de bovenbenen moet geven. Om knelling en andere ongemakken te voorkomen is het noodzakelijk dat er voldoende ruimte moet zijn tussen de voorzijde van de stoel en de knieholtes. De zitdiepte moet verstelbaar zijn, namelijk tussen de 38 cm en 48 cm.

Bij de rugleuning is het van belang dat de hele rug wordt ondersteund. De lengte van een rugleuning moet minimaal 37 cm zijn met een breedte tussen de 36 en 46 cm met een minimale horizontale straal van 40 cm. De armen van de bureaustoel moeten verstelbaar zijn. Hierbij is sprake van een hoogte van 20 cm tot 30 cm en een breedte van 5 cm tot 20 cm. Dit om de steun aan de elleboog en uiteraard te onderarm te garanderen.
Als u op zoek bent naar een bureaustoel dat voldoet aan de arbeidsomstandighedenwetgeving kunt u kijken op officecity.be. Officecity.be heeft een ruim assortiment Arbo goedgekeurde bureaustoelen. De verschillende bureaustoelen zijn allemaal naar eigen ergonomisch en persoonlijk verlangen in te stellen. Zo worden lichamelijke klachten voorkomen en kunnen werknemers op een gezonde en veilige manier hun werkzaamheden uitvoeren.

(37)

QNE

Terug naar boven