Waar moet ik mij aanhouden in de sauna

Een dagje lekker ontspannen in een warme sauna, genieten van het koele zwembadwater en een heerlijke massage, klinkt goed toch? Vaak moet je wel een drempel over voor jouw eerste bezoek aan de sauna, vooral het sauna naakt is een reden dat mensen terughoudend zijn als het om een sauna bezoek gaat. Ook de onduidelijk van de huisregels over wat nu wel of niet mag zorgt voor een hoop vragen. In dit artikel hopen we deze vragen te beantwoorden en onzekerheden weg te nemen, zodat je smet een gerust hart straks voor de eerste keer naar de sauna gaat. In dit artikel benoemen we een aantal aandachtspunten waar je je aan moet houden in de sauna. 

Reguliere of badkleding?

Het maakt natuurlijk een groot verschil of je op een reguliere of een badkleding dag naar de sauna gaat. Op een reguliere dag ben je in de sauna’s en zwembaden naakt. De rest van de tijd heb je een handdoek omgeslagen of een badjas aan. Als je liever in badkleding gaat is het verstandig om goed op de website van de sauna te kijken wanneer de badkledingdagen zijn. Dit zijn speciale dagen en vaak worden ze eens per maand georganiseerd. Sommige wellness resorts hebben ook damesdagen. De sauna is op die dagen alleen geopend voor vrouwen. Vaak is badkleding op deze dagen niet toegestaan.

Handdoek of badjas?

Waar loop je met een handdoek en waar heb je een badjas aan? Als je het prettig vindt kan je een handdoek omslaan in de sauna’s. Zorg er dan wel voor dat je een extra handdoek meeneemt om op te zitten (in verband met hygiëne). 

Als je niet in de sauna zit, aan het zwemmen bent of onder de douche staat loop je meestal in een badjas (of heb je een handdoek omgeslagen). Op sommige plekken (zoals het restaurant) is het verplicht om een badjas te dragen.

Rust

Je bezoekt een sauna om te ontspannen en uit te rusten. Bijna alle sauna’s zijn daarom stilteruimtes. Als je er wel mag praten dan staat dit aangegeven. Je mag natuurlijk wel iets zeggen tegen elkaar maar hou er rekening mee dat de andere mensen ook voor de rust komen.

Afstand

Het klinkt vrij logisch, maar de praktijk blijkt toch vaak anders te zijn. Zit dat fijne bubbelbad al vol met mensen? Zoek dan een andere of wacht even maar wring je er niet tussen. Hutjemutje met een aantal vreemden in een bubbelbad is voor niemand ontspannend. Hetzelfde geldt voor een sauna. Als deze vol zit, loop dan even een rondje om of kies een andere sauna.

Telefoon, camera en tablet

Het spreekt waarschijnlijk voor zich maar je telefoon en tablet blijven in het kluisje. Deze mag je niet meenemen naar het saunaterrein. Zet je telefoon ook even op stil. Hiermee heb je de belangrijkste aandachtspunten voor een dagje sauna gehad. Ga met een gerust hart naar een wellness resort en ga lekker genieten!

(127)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven