Waar komen diamanten vandaan?

We kennen allemaal de schoonheid van diamanten, de prachtige betoverende edelsteen die veel gebruikt wordt als sieraad en statussymbool, vroeger, maar zeker ook nog in onze moderne tijd. Diamanten zijn zeer kostbaar omdat ze schaars zijn en moeilijk te verkrijgen zijn.

Diamanten delven

Het is zelfs zo dat van alle diamanten die worden gevonden in de wereld slechts vijftien procent geschikt zijn om als sieraad te worden verwerkt. Daarnaast is het delven van diamanten ondanks onze huidige technologie nog steeds een zeer kostbaar, gecompliceerd en tijdrovend karwei. Om een idee te krijgen van de complexiteit van het vinden van diamanten, voor het winnen van slechts 1 gram diamant moet een miljoen kilo ruw gesteente worden gedolven. Vandaar ook dat diamanten zeer kostbaar zijn. Al het steen dat wordt gedolven wordt naar een fabriek getransporteerd waar het via verschillende methoden verbrijzeld zal worden in kleine stukjes. Vervolgens worden de steentjes gezeefd waarbij uiteindelijk ruwe diamant overblijft. Van de kleine hoeveelheid diamant die dan resteert worden diamanten sieraden en gereedschappen voor de industrie gemaakt.

Unieke eigenschappen

Naast het feit dat diamanten prachtig zijn om te zien, vandaar dat diamant wordt verwerkt in sieraden, is diamant ook heel erg hard. De edelsteen is bijvoorbeeld honderdveertig keer harder dan saffier of robijn.

Diamanten delven niet zonder risico

Naast de reguliere werknemers die in de mijnen werkzaam zijn om de diamanten te delven zijn er ook illegale diamantzoekers aan het werk, de zogenaamde panners. De panners gaan om de paar maanden naar de mijnen en zoeken in het donker, met gevaar voor eigen leven en onder zware omstandigheden, diamanten in het gesteente. In de meeste gevallen verstoppen de illegale delvers zich in tentenkampen, in de buurt van de mijnen. En de veiligheid laat in de meeste gevallen zwaar te wensen over. Slecht licht, geen veiligheidskleding of helm, noem maar op. Het gebeurt dan ook met de regelmaat van de klok dat een panner niet levend uit de mijn terugkeert in de buitenwereld.

Dalende prijs

Op dit moment zien we dat de prijs van diamanten daalt . Een van de oorzaken is de afnemende vraag door een stagnerende groei van de economie in opkomende markten zoals China en India. De laatste tijd was de vraag naar diamanten behoorlijk gestegen vanuit de middenklasse, maar door de wereldwijde recessie nam die vraag dus weer af. Maar naast de vraag naar de edelsteen zijn er meer factoren die de prijs van diamant bepalen zoals de kleur, het gewicht en de kwaliteit van het slijpen.

(314)

QNE

Terug naar boven