Waar kan een makelaar bij helpen?

Als je een huis verkoopt of juist wilt kopen, dan is het goed mogelijk dat je dit proces zelf begeleidt. Er zijn mensen die vinden dat ze dit makkelijk zelf kunnen. Dat is ook zo. Maar wees je wel bewust van bepaalde valkuilen wanneer jij jouw huis wilt verkopen of wanneer je op zoek bent naar een nieuwe koopwoning. Of je een makelaar inschakelt of wanneer je het zelf doet, daarvan is de moeilijkheidsgraad vaak ook afhankelijk van het gebied waarin je op zoek bent op iets wilt verkopen. We noemen een aantal valkuilen en voordelen wanneer je er zelf voor kiest om het traject te begeleiden.

Oververhitte markt

Tegenwoordig hebben we te maken met een oververhitte woningmarkt. Tenminste, in bepaalde regio’s in Nederland. Noem steden als Amsterdam, Haarlem, Leiden en Utrecht: hier zijn veel mensen op zoek naar een woning en ‘kookt ‘ het aanbod bijna droog. Dat wil zeggen dat er veel meer mensen op zoek zijn naar een woning dan het aantal beschikbare woningen.

In dat geval is het verstandig om de hulp van een makelaar in te roepen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar er gebeuren zaken op de woningmarkt die niet fris zijn. Verkopende makelaars spelen spelletjes met aankopende makelaars. Er is een enorme gunfactor, omdat ze eigenlijk van elkaar leven. Wanneer je dus een woning wilt kopen in een dergelijke oververhitte markt, dan zal het je dus eerder lukken om die ene geliefde woning te bemachtigen.

Ook wanneer je een woning wilt verkopen in deze markt op gewilde locaties dan is het moeilijk om het hoofd koel te houden wanneer je het verkooptraject helemaal zelf wilt begeleiden. Wat doe je als er meer dan 40 bezichtigingen zijn gepland? Mensen die samen met een aankopend makelaar komen en kritische vragen stellen? Wees je bewust dan fouten als particulier makkelijk gemaakt zijn en dat kan in de verkooptraject voor vervelende schade zorgen of je ziet daardoor net die ene geïnteresseerde koper afhaken. Dat zou zonde zijn.

Bij interesse voor een woning

Waarom het ook handig kan zijn om van een makelaar gebruik te maken is dat je bij voldoende interesse voor een woning weet hoe en waarom je een bepaald bod moet neerleggen voor een woning.

Een makelaar kan tijdens een bezichtiging jou informeren over eventuele gebreken aan het huis, wat de eigenlijk waarde is van het huis en hoe je het beste een bod uit kunt brengen. Dit zijn zaken die je ook zelf kunt doen, maar je weet uiteraard wel weten waarmee je bezig bent. Het is niet altijd even makkelijk. Daarnaast kunnen heel veel mensen niet goed inschatten wat de exacte staat van een woning is en of je nog rekening moet houden met eventuele bijkomende kosten.

(74)

QNE

Terug naar boven