Waar heb ik een creditcard voor nodig?

Een creditcard is een wereldwijd betaalmiddel en dat is misschien ook wel het grootste voordeel van deze kaart. In tegenstelling tot je normale bankpas kun je je creditcard bijna overal in het buitenland gebruiken. Het grootste verschil van een creditcard ten opzichte van een bankpas is dat je met een creditcard achteraf betaalt in plaats van direct. Je bouwt als het ware een krediet op die je meestal aan het einde van de maand terugbetaalt aan de kredietverstrekker. In de Verenigde Staten wordt de creditcard bijna door iedereen gebruikt.

De kaart wordt gebruikt bij het boodschappen doen, het betalen van een etentje, kopen van een product in de winkel. De creditcard wordt in vrijwel alle omstandigheden gebruikt, iets wat we niet gewend zijn in Nederland. In Nederland wordt de creditcard vooral gebruikt wanneer dit noodzakelijk is, verder gebruiken we het liefst ons reguliere betaalpas.

Creditcardgebruik in Nederland

Hoe zit het eigenlijk met het creditcardgebruik in Nederland? In Nederland is ruim de helft van de consumenten in het bezit van een creditcard. Zoals eerder al vermeld wordt de creditcard voornamelijk gebruikt wanneer dit noodzakelijk is, zoals in het buitenland of bij bepaalde aankopen. In slechts heel weinig gevallen wordt de creditcard gebruikt vanwege de uitstelmogelijkheden van de kaart. Veel consumenten vinden een creditcard onnodig omdat de voorkeur wordt gegeven aan andere betaalmogelijkheden. Ook de angst om schulden op te bouwen schrikt consumenten af.

Nederlanders gebruiken nauwelijks hun creditcard voor betalingen aan de kassa en voor het opnemen van geld. Dat er extra kosten zijn verbonden aan het gebruik van een creditcard schrikt de Nederlandse consumenten ook af. Een opvallend feitje is dat we in de online wereld wel steeds vaker betalingen doen met onze creditcard.

Voordelen

Een creditcard heeft meerdere voordelen. De grootste is dat de creditcard wereldwijd wordt geaccepteerd. Daarnaast heb je altijd extra geld als dit nodig is en heb je een creditcard nodig bij verschillende zaken, zoals het huren van een auto. Een ander voordeel is dat betalingen met de creditcard vaak zijn verzekerd, hierdoor hoef je je nooit zorgen te maken over je aankoop. Tot slot kun je met een creditcard vaak punten sparen voor leuke cadeau’s en kortingen.

Nadelen

Een creditcard heeft helaas ook nadelen. Bij het gebruik van een creditcard moet je vaak rekening houden met een rente van 10-15%. Daarnaast betaal je ook jaarlijkse kosten voor de kaart en kunnen er kosten oplopen voor bepaalde aankopen. Ook kun je te makkelijk geld uitgeven waardoor je in de schulden komt te staan. Kijk eens op onze site voor meer informatie over creditcards en de verschillende aanbieders.

(77)

QNE

Terug naar boven