Vve nader bekeken

Op het moment een gebouw door middel van een splitsingsakte wordt verdeeld in appartementen die los van elkaar verkocht kunnen worden, bestaat er juridisch de verplichting om een vereniging van eigenaars, een zogenaamde Vve, op te richten. Een Vve is dus een vereniging van eigenaren van appartementsrechten van de woningen die behoren tot een bepaald appartementencomplex. De vereniging draagt zorg voor het onderhoud van het gebouw en vertegenwoordigt de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren van de afzonderlijke woningen die tot het complex behoren. Maar waar bestaat dat onderhoud door een Vve beheerder eigenlijk uit?

Gevelonderhoud

Bij gevelonderhoud moet u denken aan het reinigen, onderhouden en beschermen van de buitenzijde van het appartementencomplex. Daarbij gaat het dus niet alleen om de uitstraling maar ook, en misschien wel vooral, om de levensduur en waarde behoud van het pand. Bij gevelonderhoud moet men ook denken aan gevelreiniging en renovatie. Meestal is er bij gevelonderhoud sprake van periodiek onderhoud.

Liftonderhoud

Bij veel gebouwen is er een lift aanwezig die moet worden onderhouden en af en toe moet worden gerepareerd. Voor veel bewoners is een goed werkende lift van essentiële waarde, zeker voor de wat oudere mensen die slecht ter been zijn en de trap niet (meer) op kunnen lopen. Het is dus van groot belang dat de lift goed werkt en goed onderhouden wordt. Daarnaast moet de lift bij mankementen zo snel mogelijk vakkundig worden gerepareerd. Dat wordt dus geregeld door de Vve. In zo goed als alle gevallen besteedt de Vve het liftonderhoud uit een professioneel bedrijf dat op dit gebied veel expertise heeft. Dergelijke bedrijven zijn bekend met de verschillende soorten liftsystemen en hebben vakkundige monteurs in dienst.

Betonrenovatie

Ook het regelmatig inspecteren en onderhouden van het beton van een appartementencomplex is van groot belang voor de veiligheid en het behoud van het pand. Op zich is beton natuurlijk een zeer sterk materiaal, maar het wel degelijk worden aangetast door bijvoorbeeld roestvorming op de wapening van het beton. Het probleem daarvan is dat op langere termijn de constructie zodanig wordt verzwakt dat het beton gaat afbrokkelen. Zeker bij gebouwen met balkons is dat natuurlijk levensgevaarlijk. Vandaar dat veel zorg wordt besteed aan betononderhoud en renovatie.
Zo zijn er nog veel meer zaken op het gebied van onderhoud waar de Vve zich over ontfermt. Denk verder bijvoorbeeld aan de elektra in het gebouw, de energievoorziening aan de brandveiligheid. Het zijn maar een paar zaken die we hier noemen maar er zijn er uiteraard nog veel meer. Maar het geeft in ieder een beeld waar de Vve zich mee bezighoudt op het gebied van onderhoud en renovatie.

(58)

QNE

Terug naar boven