Voorkom slechte nachtrust met uw matras

U kunt gedurende jaren heerlijk slapen op uw matras, maar op een gegeven kan er een moment aanbreken dat het matras ‘op’ is. De gemiddelde levensduur van goede matrassen is ongeveer acht jaar. Slaapt u op een matras die niet meer het juiste comfort heeft, dan is deze echt aan vervanging toe. Wat let wel: een oude matras is slecht voor uw nachtrust en uw gezondheid.

Dat u gemiddeld één keer per tien jaar uw matras op bijvoorbeeld uw boxspring moet vervangen, dat is een feit. Dit geldt zelfs voor het beste matras dat er is, deze raakt na vele jaren ook versleten. Hierdoor gaat ondersteuning, veerkracht en ligcomfort hard achteruit.

Dit kan zorgen voor een slechte slaap en rugproblemen. Ook de bedbodem kan verslijten en dient dus een keer in de zoveel jaren vervangen te worden. Want ook slapen op een verouderde bedbodem is slecht voor uw gezondheid, voor uw ledematen, rug en nachtrust. Uw lichaam krijgt zo namelijk niet meer de juiste ondersteuning en kan zo minder goed herstellen van werk of andere lichamelijke inspanningen.

Onhygiënisch

Daarnaast zijn er nog meer redenen om uw matras na verloop van tijd te vervangen. Hygiëne is zo’n voorbeeld. Wist u dat u ‘s nachts namelijk gemiddeld een groot glas (250 milliliter) aan vocht verliest? Ja, daar schrikt u van he? Wanneer u ziek bent of koorts heeft is dit nog meer. Het matras reguleert en absorbeert dat vocht, maar kan na enkele jaren zelfs het beste matras al dat vocht niet meer verwerken. Het vochtregulerende vermogen neemt af en dit heeft gevolgen voor uw algehele gezondheid, slaapcomfort en uiteraard de hygiëne.

De Engelse organisatie FIRA (Furniture Industry Research Association) laat met verschillende testen zien dat een matras wel zeventig procent aan veerkracht kan verliezen nadat u het tien jaar heeft gebruikt. Maar zelfs na zes jaar gebruik van het matras bleek uit de testen dat de matrassen al minder comfort en steun gaven dan de nieuwe bedden. Tijdens de onderzoeken kwamen de onderzoekers ook veel huisstofmijt, huidschilfers en soms zelfs verschillende soorten schimmels in de matrassen tegen. Zeker mensen met astma of allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt doen er goed aan hun matras op tijd te vervangen, want de allergenen en huisstofmijten worden ieder jaar dat u het matras gebruikt hoger.

Blijf dus niet te lang op uw oude matras liggen en overweeg zeker bij slaap- of gezondheidsklachten of als er kuilvorming ontstaat om uw matras snel te vervangen. Een ondersteunende en hygiënische matras zorgt ten slotte voor een goede nachtrust en dat zorgt weer voor een goede gezondheid.

Bron: https://www.slaapmasker.com/

(95)

QNE

Terug naar boven