Verzekeringen vergelijken op internet

Producten voor de laagste prijs

Iedereen in Nederland heeft er wel eens van gehoord en/of gebruik van gemaakt, de zogenaamde verzekering vergelijkingssites, waarvan er op internet talloze zijn te vinden. In vroegere dagen waren dat voornamelijk websites die producten vergeleken met elkaar, meestal ook wat de prijs betreft. Denk aan kieskeurig.nl en beslist.nl. Op die sites kun je via de zoekfunctie een product invoeren waarna je een overzicht kreeg van de diverse winkels waar het product te koop is, de bijbehorende prijs, enz. Handig natuurlijk als je ongeveer weet wat je wilt en echt op zoek bent naar de beste aanbieder met de laagste prijs en/of de mooiste aanbieding. Iets later was het op dergelijke vergelijkingssites ook nog mogelijk om de klantervaringen van een specifieke dienst of product na te lezen, de welbekende reviews. Mensen konden zich dan registeren op de website en vervolgens een beoordeling schrijven over de dienst of het product en een rating meegeven. Bij een dergelijke rating kan iemand bijvoorbeeld een tot vijf sterren geven aan een bepaald product. De klantbeoordelingen kwamen op het toneel toen user generated content op het toneel verscheen. User generated content houdt eenvoudig gezegd in, dat de consument, de klant, de bezoeker van de website, zelf bijdraagt aan de inhoud van een website, dus content gegenereerd door de gebruiker. Dat kan interessant zijn als we twijfelen tussen product en product b, in veel gevallen kan de potentiele koper dan door een dergelijke productbeoordeling een handje worden geholpen in het maken van de juiste keuze.

Verzekering vergelijkingssites

Later schoten ook de, inmiddels welbekende, verzekering vergelijking sites uit de grond. Tegenwoordig zijn er vele website met vergelijkingsmodules waar je de diverse verzekeringen met elkaar kunt vergelijken. U zoekt bijvoorbeeld een goedkope reisverzekering die ook nog veel dekt, u wilt besparen op uw autoverzekering en vergelijkt de autoverzekeringen van de diverse autoverzekeraars want u wilt de goedkoopste autoverzekering afsluiten. Maar ook kunt u online terecht voor het vergelijken van zorgverzekeringen en zelfs uitvaartverzekeringen.

Besparen op verzekeringen door te vergelijken

Uit onderzoek over autoverzekeringen blijkt overigens dat consumenten niet massaal op internet zoeken naar de goedkoopste of meest gunstige autoverzekering voor hun situatie. Uit het onderzoek blijkt dat vijftig procent van de mensen die zorgverzekeringen (online) met elkaar vergelijken, niet bekijken welke autoverzekering de meest voordelige is. En in de praktijk stappen consumenten veel vaker over van zorgverzekering dan van autoverzekering. Wellicht zien de meeste autorijders het benzineverbruik, de bijtelling en onderhoud als de grootste kostenpost wat autorijden betreft, en niet de kosten van hun autoverzekering. Maar dat is maar een aanname.

(39)

QNE

Terug naar boven