Veilig de weg op

Autorijden is duur, dat weten we allemaal. We moeten wegenbelasting betalen omdat de vele kilometers asfalt in Nederland natuurlijk aan slijtage onderhevig zijn door al het verkeer wat er over heen raast. We moeten verzekerd zijn als we met de auto de openbare weg op gaan en een autoverzekering is best prijzig op jaarbasis bekeken.

Daarnaast heeft onze auto brandstof nodig zoals benzine, diesel of gas. Brandstof is duur dus ook dat is een behoorlijke kostenpost. Ook moet onze auto ieder jaar APK gekeurd worden en is er onderhoud nodig. Onderhoud en/of reparaties kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Onderdelen zijn duur en het arbeidsloon van een garage is hoog.

Zorg ervoor dat uw auto in orde is

Juist omdat onderhoud aan uw auto een relatief dure aangelegenheid is, bestaat het gevaar dat autobezitters bepaalde reparaties uitstellen of kleine defecten maar zo laten. Bij de volgende APK keuring komt dat dan wel weer, denken vele autorijders. Dat bespaart weer geld in deze dure tijden. Regelmatig zie je auto’s op de weg rijden met bijvoorbeeld een ster in de ruit, defecte koplampen, enz.

Onderhoud bij een garage

Natuurlijk kunt u zelf ook veel aan onderhoud doen, zoals uw olie verversen, radiateur vloeistof bijvullen, ruitenwisservloeistof controleren, uw bandenspanning checken, enz. Maar het is ook verstandig om eens in de zoveel tijd de garage een kleine of grote beurt te laten uitvoeren en alles even te controleren. Zeker als u op vakantie gaat naar het buitenland en veel kilometers moet rijden, is het zeker aan te raden uw auto goed na te laten kijken voor dat u op reis gaat.

Belang van goede autoverlichting

Zeker door slecht gebruik van autoverlichtingof een defect, bijvoorbeeld een doorgebrande koplamp, kunnen gevaarlijke situaties op de weg ontstaan. Het gevaar is tweeledig, u ziet zelf niet goed in het donker als u verlichting niet of onvoldoende werkt. En minstens zo belangrijk, u bent slechter zichtbaar voor tegenliggers. Als u bijvoorbeeld in het donker rijdt in de regen, op een verlaten weggetje in de polder, kan er veel gevaar ontstaan als u een defecte koplamp heeft. Uw tegenligger kan dan namelijk van mening zijn dat u een motorrijder bent en dus genoeg ruimte heeft om u te passeren. Door die inschattingsfout kan hij frontaal op uw auto botsen met alle gevolgen van dien. Door een frontale botsing loopt u uiteraard de kans dat uw auto total loss raakt, maar dat is niet uw grootste probleem. U kunt zwaargewond raken door de botsing en in het ergste geval zelfs overlijden. Zorg dus voor goede autoverlichting.

(43)

QNE

Terug naar boven