EyeTV, is het wat?

EyeTV
Online TV kijken kan tegenwoordig op verschillende manieren. In dit artikel zal EyeTV onderzocht worden en wat de alternatieven zijn van online TV kijken bestaat uit een klein zilverkleurig doosje van 21 x 15,5 x 4 cm, een afstandsbediening en software. Het doosje bevat een ontvangst-unit en een MPEG encoder en wordt via Firewire op de computer aangesloten. De antenne-aansluiting kent geen doorvoer naar de tv zodat er een – liefst goede metalen – splitter moet worden gebruikt. De Firewire aansluiting kent wel een doorvoer zodat externe harde schijven en bijvoorbeeld de camcorder kunnen worden aangesloten.

Verder is er nog een video-ingang (composiet en Y/C) en een stereo audio-ingang op de achterkant, waarop analoge audio/videobronnen als camcorders en VHS recorders kunnen worden aangesloten. De voorkant heeft een klein venster met een led die aangeeft dat de unit stroom ontvangt (via de Firewire kabel) en een infrarood ontvanger voor afstandsbediening.

Software
De software laat zich eenvoudig installeren, zolang u maar inlogt met beheerder rechten. Doet u dat niet, dan installeert alles prima, maar zijn de instellingen na het herstarten van de computer verdwenen. Tijdens het installatieproces wordt de frequentieband afgezocht naar aanwezige TV kanalen. Deze worden in een lijst opgenomen in de volgorde waarin ze aangetroffen worden.
Hoewel het echt kinderlijk eenvoudig is, kost het wel even tijd om rond de 30 zenders te ordenen en deels te hernoemen. Eenmaal geïnstalleerd start de software automatisch en verschijnen er drie vensters: een tv-venster, een programmavenster en een bedieningspaneel.

Het tv-venster toont het gekozen programma en kan worden ingesteld op 160 x 120, 320 x 240, 640 x 480 (voor 4 x 3 uitzendingen) of de maximale schermresolutie. Dit staat los van de eventuele opnamekwaliteit, die in het voorkeuzemenu kan worden ingesteld. Computerschermen worden lijn voor lijn ‘geschreven’ (progressive scan) terwijl tv’s eerst de oneven en dan de even lijnen schrijven (interlaced scan). De EyeTV software ondersteunt beide systemen en kan zelfs slim de standaard interlaced tv-ontvangst omzetten naar progressive als dat nodig is. Een kwestie van een enkele instelling. Verder wordt ook teletekst en breedbeeld ondersteund.

Voor het kijken van tv kan eenvoudig het gewenste kanaal worden ingetikt op het toetsenbord of de afstandsbediening. Met + en – op het numerieke deel van het toetsenbord kan naar het volgende of vorige kanaal worden gegaan, een functie die uiteraard ook op de afstandsbediening en het scherm zit.

Alternatief
EyeTV kost een hoop geld. Gelukkig is daar een gratis alternatief! Telezien is een website waar je simpel, snel en gratis TV kan kijken. Er is keuze uit duizenden programma’s, voor elk wat wils dus! Veel plezier met TV kijken!

(68)

QNE

Terug naar boven