Tips voor wie nog wil overstappen van zorgverzekering

De Kerstdagen zijn achter de rug en over enkele dagen zijn we in 2015 beland. Het is de afgelopen weken een hectische tijd geweest voor de zorgverzekeraars. Een tijd om zoveel mogelijk nieuwe klanten voor zich te winnen door middel van de talloze reclames in diverse media waarin gevraagd wordt om over te stappen van verzekeringaanbieder. Het lijkt of het aanbod dit jaar weer is gegroeid en hiermee ook de verschillende opties. Veel mensen begrijpen er nog maar weinig van en zijn angstig om over te stappen. Daarom een aantal tips op een rijtje.

Eerst zorgverzekeringen vergelijken

Elke zorgverzekeraar laat zich van zijn beste kant zien en belooft de voordeligste te zijn. De websites waar de verzekeraars vergeleken kunnen worden helpen de consument in deze warrige omstandigigheden een handje door alle prijzen netjes onder elkaar te zetten om de keuze iets makkelijker te maken. Nog een paar dagen om te switchen, maar waar moeten we op letten als we overstappen en wat verandert er in 2015?

Basis en aanvullende zorgverzekering

De meeste premies van de zorgverzekeraars verschillen niet eens zoveel van elkaar als gekeken wordt naar enkel de basisverzekering. Wel worden er hier een aantal veranderingen doorgevoerd volgend jaar. Zo verdwijnt bijvoorbeeld de psychische hulp voor kinderen tot 18 jaar uit de zorgverzekering. Wat er bij komt zijn de reiskosten voor orgaandonoren, om maar wat te noemen. Waar het verschil in kosten in komt te zitten zijn de aanvullende verzekeringen. Deze kunnen zeer handig zijn, maar ook onnodig. Daarom moet vooraf eens goed gekeken worden naar wat er nu allemaal nodig is en wat niet. Zo heeft een alleenstaande vrouw op leeftijd namelijk niets meer te maken met kraamzorg of aanverwante zaken en hoeft hier dus niet voor verzekerd te worden. Nu is dit een zeer overdreven voorbeeld, maar het gebeurt nog veel te vaak dat mensen verzekerd zijn voor onnodige zaken. Kwestie van goed lezen en even de aandacht erbij houden dus.

Een klein risico nemen of niet?

Een andere manier om te besparen is het eigen risico aanpassen. Dit is niet zonder risico, vandaar de naam eigen risico. Men bepaalt zelf naar eigen weten of men wel zo sterk verzekerd hoeft te zijn voor het komende jaar. Iemand van in de twintig die geen gevaarlijk beroep beoefent en ook weinig kans op blessures heeft met sporten kan mits hij gezond is uiteraard best het risico nemen. Door het eigen risico te verhogen kan de maandelijkse premie een paar treden omlaag. Dit kan op jaarbasis een paar honderd euro schelen. Nogmaals voor iedereen is dit anders en de keuze moet zelf gemaakt worden. Als er goed gelezen wordt en rustig wordt gekeken naar de vele opties dan is er geen reden tot paniek en kan iedereen voordeliger uit zijn in 2015.

(34)

QNE

Terug naar boven