Stressfactoren op het werk

Tussen de 20 en 60 jaar werkt de Nederlander gemiddeld zo’n 32 uur per week gemiddeld. Voor het grootste gedeelte ben je dus aan het werk. Vooral hierbij is het belangrijk dat je met plezier naar het werk gaat en ontspannen aan het werk kunt.

De gedachte van een ‘clean desk policy’ lijkt een goede gedachte, tenslotte zegt men wel eens: een schoon bureau maakt een schone geest. Deze uitspraak is ooit in het leven geroepen met het idee om zoveel mogelijk zaken op orde te hebben: de mailbox ordenen, taken goed verdelen, het bijhouden van de planning etc.

Factoren

Veel mensen begrijpen de uitspraak verkeerd en vatten het letterlijk op: zij denken letterlijk dat er niks op je bureau mag liggen. Mensen die hierin geloven zullen juist een leven met stress leven óf een baan hebben die lang niet druk genoeg is. Natuurlijk moet het niet zo zijn dat de muizen op het bureau lopen om de kruimels van je tafel te plukken (dit moet vanzelfsprekend zijn). Factoren die stress tijdens werk beïnvloeden c.q. veroorzaken zijn als volgt:

– Prestatiedrang en werkdruk
– Dreiging van ontslag verspreid over de media
– Behoud van financiële zekerheid (salaris)
– Mate van plezier in de taken die je uitvoert
– Het hebben van (on)prettige collega’s
– Fysieke klachten
– Problemen veroorzaakt door factoren van buitenaf (relatieproblemen etc)
– Pauze / vakantie en momenten van ontspanning

Burnoutklachten

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de afgelopen jaren burnout-klachten fors gestegen zijn. Als oorzaak melden zij, dat de negatieve berichtgevingen in diverse media over ontslagdreigingen en de economische crisis een leidende factor is. Het gaat dus niet om feitelijke druk, maar veronderstelde druk. Logisch hierbij is dat er ook meerdere mensen zijn die hun banen verliezen, de belevenis hiervan is echter intenser. Een ondergeschoven oorzaak is prestatiedrang en het streven naar een stresslooos bestaan, wat juist voor stress zorgt. Meditatie kan hiervoor een oplossing bieden. Naast stress door mentale klachten kan stress ook ontstaan door fysieke klachten. Denk hierbij aan mensen met een kantoorbaan, zij zitten veel op achter computer aan het bureau op een stoel. Een mens is niet gemaakt om te zitten. Hiervoor zijn speciale bureaustoelen voor optimaal zitcomfort op maat. Ga hiervoor naar een kantoormeubelen specialist die een goed advies kan geven. De werkgever zal hierbij ook gebaat zijn, omdat het de productiviteit verhoogd. Hij / zij zal daarom investeren in bijv. een goede stoel.

Verder is het belangrijk dat je opzoek gaat naar ontspanning. Ga regelmatig sporten en op stap met vrienden. Neem van tijd tot een vakantie om te reizen of doe andere ontspannen bezigheden. Tenslotte, zorg dat je op tijd naar bed gaat, zodat je aan de nodige nachtrust toekomt.

(35)

QNE

Terug naar boven