Sterk in je schoenen staan bij contractonderhandeling

Loopt je contract bijna af of heb je binnenkort een functioneringsgesprek? Dan is het van belang om sterk in je schoenen te staan. Voorbereiding is het halve werk, een nee heb je maar een ja kun je krijgen. Weet wat je waard bent en wat de consequenties zijn voor het bedrijf waar je voor werkt als ze je kwijt zijn.

Onderhandeling voor een nieuw contract kan heel spannend zijn, zeker als het je eerste keer is. Maar net zoals in het leven heeft alles een eerste keer, dus je kunt maar beter goed voorbereid zijn voordat je compleet door de mand valt. Heb jij binnenkort een gesprek over je huidige of nieuw contract? Lees dan hieronder onze tips om een mooi contract binnen te slepen.

1. Voorbereiding

Het klinkt misschien vanzelfsprekend maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Er zijn genoeg mensen die niet goed voorbereid aan het gesprek beginnen en vervolgens met een mond vol tanden staan en ontevreden de deur verlaten. Om dit te voorkomen zit er dus niks anders op dan een uurtje vrijmaken om het gesprek goed voor te bereiden. Pak een pen een papier erbij en schrijf al je gedachten op.

2. Richtlijnen opstellen

Een richtlijn waar je je aan kunt vasthouden hierbij is bijvoorbeeld door een overzicht te maken met: wat vind ik goed gaan? Wat vind ik dat beter kan ik waar kan ik me dus in verbeteren? Probeer hierbij heel kritisch naar jezelf te kijken. Iedereen heeft mindere punten maar dat zijn ook punten waar je nog sterker in kan worden. Hoe ik zie mijn rol in de toekomst? Wil je doorgaan onder exact dezelfde omstandigheden of wil je meer verantwoordelijkheden en activiteiten, zo ja welke? Aan de hand van deze punten kun je een mooie conclusie maken waarin je aangeeft onder welke voorwaarden JIJ het contract wil verlengen.

3. Verlies of wintaal?

In verliestaal praten werkt meestal beter dan in wintaal, geef dus duidelijk aan wat het bedrijf mist als jij het contract niet verlengt. Hiermee sta je veel sterker in je schoenen en dat zet je werkgever ook direct in een mindere positie. Je werkgever moet nu snel gaan denken wat de consequenties zijn wanneer het contract inderdaad niet wordt verlengd, terwijl hij hier bijna geen tijd voor heeft tijdens het gesprek. Mocht je nou echt in de clinch liggen met je werkgever, zou je eventueel de hulp kunnen inschakelen van een advocaat contractenrecht.

(17)

QNE

Terug naar boven