Soms moet je wel scheiden

Als een huwelijk duurzaam ontwricht is kunnen mensen scheiden. Er zijn veel redenen aan te voeren waarom mensen gaan of willen scheiden. De periode voor, tijdens en na een scheiding is vaak moeilijk. Voor mensen kan dat een totaal nieuw leven betekenen. Vooral de echtscheiding kan als erg zwaar worden ervaren. Bij haat en nijd tussen u en uw (ex)partner kan het leiden tot veel conflicten.

Er zijn zoals aangegeven veel redenen. We bespreken hier een aantal redenen die aanleiding kunnen zijn om een echtscheiding aan te vragen. In veel gevallen zijn partners op elkaar uitgekeken. Na een jarenlang huwelijk botert het gewoon niet meer. Dit hoeft natuurlijk niet per se na een jarenlang huwelijk te zijn. Ook na een huwelijk van bijvoorbeeld vijf jaar kan het zo zijn dat partners op elkaar zijn uitgekeken.

Financiële problemen

Karakters die botsen kunnen voorkomen en uiteindelijk zorgen voor een echtscheiding. Ook problemen op seksueel gebied kan een reden zijn. Het vreemdgaan van een partner is eveneens een veelvoorkomende reden. Vaak leidt ontrouw direct tot een echtscheiding. Financiële problemen tijdens een huwelijk is niet iets wat tot een beter huwelijk leidt. Integendeel, financiële problemen hebben vaak stress en onderlinge ruzies tot gevolg.

Als de communicatie onderling matig tot slecht gaat is dat ook niet leuk en belemmerend voor een huwelijk. Verslavingen van één van de partners op verschillende vlakken is ook een reden. Daarnaast is het vrij evident dat fysiek geweld of verbaal geweld zeker niet bevorderend is. Dit kan angst en agressie veroorzaken en veroorzaakt daardoor in de meeste gevallen tot een scheiding.

Hulp bij een echtscheiding

Een scheiding is niet zo maar iets. Het verandert het leven van mensen ingrijpend. Als er minderjarige kinderen zijn, kan het zo zijn dat de niet verzorgende ouder zijn of haar kinderen slechts een paar keer maand ziet. Dat valt veel mensen zwaar. Hulp bij een scheiding is voor veel mensen dan ook noodzakelijk.

Als het om informatie gaat is er op het internet veel te vinden. Er zijn talloze sites met informatie over een echtscheiding. De rijksoverheid heeft goede en informatieve websites over de echtscheiding. Hier kun je allerlei informatie vinden over het onderwerp. Bijvoorbeeld wat er bij komt kijken, wat verplicht is, wat je kunt verwachten, wat de kosten zijn en wat er na een echtscheiding op je af kan komen.

Ook zijn er verschillende fora waar je met andere mensen kunt praten over je echtscheiding. Op deze fora kun je bijvoorbeeld een topic openen met jouw probleem of problemen. Daarnaast kun je er in discussie gaan met andere mensen of elkaar steunen tijdens deze periode.

Naast het internet kun je  bij verschillende instanties hulp vragen. Bijvoorbeeld een verschillende overheidsinstanties. Dit kan bijvoorbeeld voor juridisch advies. Voor ander juridisch advies kun je langsgaan bij een advocaat die je kan bijpraten over de echtscheidingsprocedure of erfrecht en wat er allemaal moet gebeuren om te scheiden. Soms is het eerste gesprek bij een advocaat gratis.

(67)

QNE

Terug naar boven