Slopen of hergebruiken

Heb je oude meubels, maar zijn ze niet meer goed genoeg voor de kringloop? Dan is het in Nederland heel normaal om je spullen langs de kant van de weg te zetten. Hier komt dan een auto langs die het komt ophalen om vervolgens naar de sloop te brengen, waar het meubel totaal verloren gaat. Een betere optie zou zijn om het meubel te hergebruiken.

Dit kan op verschillende manieren. Je kunt een tafel met een afgebroken poot opknappen door er nieuwe poten onder te zetten als het tafelblad nog goed is. Of haal de tafel helemaal uit elkaar en gebruik het materiaal om iets totaal anders van te maken; zoals bijvoorbeeld een paar boekenplanken. Er zijn zelfs kringlopen die hergebruik willen stimuleren door workshops te organiseren.

Bewust

Door meubels te hergebruiken is dit niet alleen leuk dat je zo een origineel meubel krijgt, maar het is ook nog eens goed voor het milieu. Want waarom zou je goed materiaal verspillen? Om terug te komen op die tafel; als je een nieuwe tafel koopt, betekent dit dat er nieuw hout is gebruikt dit meubel te maken. En als iedereen dit maar met 1 meubel zou doen, is er minder houtproductie nodig om meubels te maken. Ook is er door hergebruik van meubelen minder afval, wat weer kostenbesparend is voor de gemeente.

Uniek

Dat je een meubel uniek kan maken door het te producen van gerecycled materiaal weten ook veel meubelbedrijven. Deze bedrijven zetten zich in voor het hergebruik van oud houtzodat er minder verspild wordt, maar ook vinden ze het belangrijk dat er een verhaal achter zit. Het hout kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een steiger, maar ook van een oud grachtenpand of misschien zelfs wagononderdelen. Omdat dit hout niet uit een fabriek komt, is er geen meubel hetzelfde. Ook worden ze vaak nog eens op maat gemaakt, zodat je zeker bent van een meubel dat speciaal is gemaakt voor jou.

(25)

QNE

Terug naar boven