Sinterklaas is weer in aantocht

Het is inmiddels herfst en de bladeren vallen massaal van de bomen. Het wordt wat kouder, het regent vaak en de zon gaat steeds eerder onder waardoor het dus vroeger donker wordt. Kortom, we naderen de donkere decembermaand, de maand van gezellige feestdagen zoals Sinterklaas en Kerstmis.

Er zijn mensen die zich eenzaam en depressief voelen in die tijd, wat op zich begrijpelijk is. Het zijn vaak grauwe dagen zonder zon en wie alleen is, ziet gezellig stelletjes in de stad boodschappen doen voor de feestdagen. Maar voor veel mensen is de decembermaand toch een tijd van gezelligheid en warmte. Lekker bij de open haard, als het buiten sneeuwt en vriest, samen zijn met familie en/of vrienden.

Sinterklaas avond

En hoewel veel mensen de welbekende pakjesavond van Sinterklaas verschoven hebben naar de kerst, zijn er nog genoeg mensen die het echt traditioneel op 5 december vieren. U kent het wel, de buurman speelt voor Sinterklaas, die s ‘avonds opeens voor de deur staat met zijn zwarte pieten. De kinderen zijn opgewonden en vinden het allemaal heel spannend. Piet komt binnen en strooit wat snoepgoed en pepernoten de kamer in, heeft sinterklaasfeest is begonnen. Sinterklaas wordt op een stoel gezet en heeft een kort verhaaltje voorbereid voor ieder kind. De kinderen krijgen pakjes en lekkers en uiteindelijk vertrekt de Sint weer met zijn gevolg om naar het volgende gezin te gaan.

Surprises en gedichten

En natuurlijk worden er voor Sinterklaasavond lootjes getrokken en surprises gemaakt. Wat moeten we dit jaar weer verzinnen als surprise? Maar uiteindelijk komen er altijd weer de meest originele surprises tevoorschijn. Moeilijker wordt het als er ook gedichten bij gemaakt moeten worden. Meestal denken we dan natuurlijk na over wat degene voor wie het gedicht moeten maken heeft meegemaakt de afgelopen tijd. Maar er zijn mensen die het echt moeilijk vinden om een goed Sinterklaas gedicht te schrijven.

Ze nemen dan in de meeste gevallen hun toevlucht tot internet om op zoek te gaan naar online Sinterklaas gedichten. Op die manier kunnen ze dan wat inspiratie krijgen. Er wordt dan een toepasselijk gedicht gekozen en wat veranderd in de tekst zodat het allemaal van toepassing is op de persoon voor wie het gedicht is bedoeld. En zo is er dan toch op tijd een prachtig sinterklaasgedicht geschreven en kan de avond beginnen.

Natuurlijk moet er ook nog een leuk cadeau gekocht, misschien is een mooie paraplu wel een goed idee, worden voor hem of haar waar je een lootje voor hebt getrokken, maar meestal is de surprise en het gedicht wat er bij hoort veel leuker om te krijgen. Veel plezier en maak er wat moois van!

(20)

QNE

Terug naar boven