Rijscholen goudmijn voor de belastingdienst

Doordat de rijscholen scherper worden gecontroleerd op het betalen van belasting heeft de fiscus inmiddels al meer dan een miljoen euro extra inkomsten weten te genereren. De rijscholen die liever geen onnodig risisco op naheffingen wilden lopen gaven ook nog eens een extra omzet op van ruim vijf miljoen. De belastingdienst verwacht dat dit de komende tijd nog verder zal oplopen. Rijscholen waar bepaalde zaken niet in de haak zijn worden nog eens doorgelicht en zullen in het slechtste geval te maken krijgen met beslagleggingen.

Eerlijkheid loont

Een kwalitatieve rijschool die goed draait zou wel gek zijn om te sjoemelen met de omzetgegevens richting de Belastingdienst. Door de vele zwartwerkers in de branche is de controle een heel stuk zwaarder geworden en is men van plan om zo snel mogelijk schoon schip te maken in de rijschoolwereld. Uiteindelijk is het voor iedereen beter als de slechten zullen verdwijnen, van het CBR tot de betrouwbare rijschoolhouders tot zelfs de leerlingen zelf. De fiscus komt de welwillende rijschoolhouders tegemoet in de vorm van een betalingsregeling bij het tijdig aangeven van problemen met betalingen. Dan moet dit dus wel zelf worden aangegeven door de rijschool.

Beslaglegging op de lesauto?

Zwaardere sancties zoals een beslaglegging op de bankrekening of mogelijk op de lesauto zijn vorderingen die helaas voorkomen met het nieuwe beleid. Hierbij moet wel vermeld worden dat het dan wel geheel de eigen schuld is van de rijschool. Want bij wie na een eerste aanslag, de daaropvolgende herinnering, een bericht in de vorm van een aanmaning, het dwangbevel en nog eens een bevel tot betaling nog geen lampje gaat branden gooit zijn eigen glazen in. Als men gewoon tijdig aangeeft moeite te hebben met betalen kan er in de meeste gevallen meteen al een betalingsregeling worden getroffen, zelfs zonder extra kosten.

Rijscholen op het goede pad

Op het verzoek van de Belastingdienst aan de rijschoolhouders om diverse misstappen alsnog te verbeteren heeft een zeer groot deel gehoor gegeven. Dit laat duidelijk zien dat de meesten dus ook een transparante branche willen die de zwartwerkende collega’s niet tolereert. Deze rijscholen zijn het namelijk die het zoals altijd voor de goed bedoelende, eerlijke scholen verpesten. Doordat zij minder examens opgeven aan het CBR, dus minder omzet tonen en minder BTW afdragen kunnen deze boosdoeners lessen voor lagere prijzen aanbieden. Dit resulteert dan weer in oneerlijke concurrentie en daar zit niemand op te wachten. Iedereen wil rijles van goede kwaliteit en is bereid daar een normale prijs voor neer te tellen. Als dan het rijbewijs snel behaald wordt hoeft men er ook niet te veel aan kwijt te zijn uiteindelijk.

(78)

QNE

Terug naar boven