Piano laten stemmen?

Bijna iedereen geniet ervan om naar pianomuziek te luisteren, of het nu gaat om klassiek, jazz of bijvoorbeeld blues. Een goede pianist kan zijn publiek werkelijk betoveren met mooi pianospel. Heel vroeger genoten mensen al van mooie pianoconcerten en dat is dus nog steeds het geval. Op een piano spelen is niet eenvoudig, je zult pianolessen moeten volgen en heel veel oefenen. De een heeft echter meer talent dan de ander maar het blijft een gegeven feit dat een muziekinstrument leren bespelen, of het nu gaat om een piano, gitaar of bijvoorbeeld een klarinet, niet zonder slag of stoot gaat. Langzaam zul je door vallen en weer opstaan je instrument steeds beter gaan begrijpen en kun je steeds beter spelen. Zoals hierboven al gezegd kost ook goed leren piano spelen veel tijd en doorzettingsvermogen.

Piano klinkt niet meer zuiver

Na een tijd spelen zul je merken dat de piano niet meer zuiver klinkt, zelfs vals kan gaan klinken. Dan wordt het tijd om de piano te laten stemmen. Een piano stemmen is een vak apart en gebeurt door een zogenaamde pianostemmer, die een opleiding heeft gevolgd om piano’s te stemmen. Wat betreft het stemmen van piano zouden we hier willen vermelden: “Schoenmaker blijf bij je leest”; het stemmen van een piano is niet eenvoudig, een klus die je eigenlijk beter kunt uitbesteden aan iemand die er verstand van heeft, een pianostemmer.

Pianostemmer laten komen

Een pianostemmer weet dus precies hoe hij of zij de piano weer mooi moet laten klinken en heeft daar ook speciaal gereedschap voor. Het vinden van de juiste toonhoogte voor iedere toets verft inspanning en expertise. Het advies is om de piano eigenlijk een keer per jaar te laten stemmen voor een optimaal geluid, maar beter is om de pianostemmer twee keer per jaar te laten komen. Een en ander hangt echter af van de plaats waar de piano staat, temperatuur en luchtvochtigheid spelen zeker een rol hierbij.
Vroeger werden er veel verschillende methoden gebruikt bij het stemmen van een piano, maar tegenwoordig wordt meestal de zogenaamde gelijkzwevende stemming methode toegepast. Zoals al vermeld maakt een pianostemmer gebruik van speciaal gereedschap zoals bijvoorbeeld een stemhamer en een stemvork. Meestal wordt eerst de A gestemd waarna verder wordt gegaan met de andere toonhoogten. Als een toon is gestemd worden zogenaamde stempennen gebruikt om ervoor te zorgen dat de toonhoogte ook zo blijft.
Online zijn veel sites te vinden waar je een pianostemmer kunt vinden maar in veel gevallen huur je een pianostemmer in van horen zeggen. Er is altijd wel iemand in de familie of vriendenkring die een goede pianostemmer kent.

(111)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven