Operational lease of shortlease?

Veel particulieren en zakenmensen leasen tegenwoordig een auto, niet in de laatste plaats om het gemak ervan. Want in de meeste gevallen heb je geen omkijken naar zaken als een autoverzekering, onderhoudszaken en dat soort zaken bij een leaseauto. Zo zie je ook de termen operational lease en shortlease voorbijkomen. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen deze vormen van auto leasen?

Operational lease

Bij operationele lease gaat het alleen om het gebruik van de auto die geleaset wordt. Normaal gesproken is de auto na afloop van het contract weer eigendom van de lessee. Het bedrag dat je als lessee betaald is een stuk van de waardevermindering van de auto die wordt geleverd. Een auto verliest over een periode van tijd een aanzienlijke waarde. Deze kosten worden gedekt door het bedrag dat wordt vastgesteld in het leasecontract. Het juridische en het economische eigendom blijft bij de lessor liggen. Hiermee kan de lessor risico lopen dat de daling in waarde van de auto in de loop jaren groter is dan van tevoren ingeschat. Hier hoef je je als lessee geen zorgen over te maken. De periode van het contract en de prijs zijn namelijk van tevoren al vastgelegd.

Shortlease

Er zijn verschillende leasevormen ontwikkeld die inspelen op behoeftes van bepaalde organisaties. Zo zijn er nieuwe leasevormen ontstaan die zich specifiek richten op zuinige auto’s en het belastingvoordeel wat hiermee kan worden behaald. Een veel voorkomende vorm van lease is shortlease. Eigenlijk betreft dit gewoon een operational leasecontract, alleen de looptijd ligt meestal tussen de twee en twaalf maanden. De maandelijkse kosten voor zo’n leasecontract zijn meestal iets hoger dan voor een normaal operational leasecontract. Toch kan shortlease erg interessant zijn voor ondernemingen. Zo kan het tijdelijk inzetten van een shortlease auto interessant zijn wanneer de auto die u aanvankelijk wilt leasen nog in bestelling is. Ook wanneer u enige flexibiliteit in uw wagenpark kunt gebruiken is shortlease een interessante optie. Wanneer u tijdelijk meer auto’s nodig heeft voor een project, dan kunt u voor deze periode een aantal extra shortlease auto’s inzetten. U zit dan niet vast een langer contract dat gepaard gaat met de traditionele leasevormen.

Welke vorm van leasen moet ik kiezen?

Voor kleine bedrijven kan financiële lease al snel interessant zijn omdat u hierbij de afschrijving van de auto op uw bedrijfsresultaat komt te staan. Voor grotere organisaties kan juist voor operationele lease gekozen worden omdat hierbij de afschrijving niet op de balans wordt meegerekend, maar direct op de winst/verliesrekening terechtkomt. Zoals hierboven omschreven kan shortlease een uitstekende aanvulling op uw wagenpark bieden. De kosten lijken aanvankelijk hoger, maar juist door de flexibele aard van shortlease kunt u ontzettend veel geld besparen en stilstand voorkomen!

(50)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven