Nieuwbouwwoning of een wat oudere woning?

Sommige mensen geven de voorkeur aan een nieuwbouw huis als ze een woning gaan kopen, anderen willen juist in een oud huis of monumentaal pand wonen. Voor beide opties is natuurlijk wat te zeggen. Meestal worden nieuwbouwwoningen gebouwd in nieuwe wijken waar nog weinig tot niets aanwezig is. Geen oude parken, nog weinig winkels en andere voorzieningen. We zien steeds vaker dat tegenwoordig hele stukken polder gebruikt worden om er nieuwe woningen op te plaatsen.

Niet in de laatste plaats door overbevolking en gebrek aan ruimte. Het voordeel van de aankoop van een wat oudere woning is dat het huis meestal in een wijk of buurt staat die al tot ontwikkeling is gekomen, waar alle faciliteitenaanwezig zijn en vaak ook veel groen aanwezig is. Scholen zijn in de buurt, parken om te wandelen, een bakker, slager, noem maar op. En ook daar valt natuurlijk wat voor te zeggen.

Voordeel nieuwbouwwoning

Zo is het voordeel van een nieuwbouwhuis natuurlijk dat er weinig tot niets meer hoeft te gebeuren in de woning wat verbouwen betreft. Een ander voordeel is dat er maar een kleine kans is op verborgen gebreken. Gebreken die op kunnen treden hebben dan eerder te maken met een verkeerde manier van bouwen dan met achterstallig onderhoud bijvoorbeeld. En doorgaans zijn er bij het bouwen van nieuwbouwwoningen de nieuwste technieken gebruikt en is de woning goed geïsoleerd. Als nadeel van een nieuwbouwwoning zou kunnen worden aangebracht dat er weinig sfeer van uitgaat. Alles is vrij rechttoe rechtaan, de meeste nieuwbouwwoningen moeten vooral functioneel zijn, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.

Verborgen gebreken oudere woning

Zoals gezegd, een nadeel van een nieuwbouwwoning is dat er vaak geen sfeer in zit, wat bij een wat oudere woning vaak juist wel het geval. Leuke hoekjes, kleine kamertjes, enz. Een groot nadeel is dat er meestal veel moet worden opgeknapt en verbouwd. Alles is vaak gedateerd en aan vervanging toe. Vochtige muren, verrot hout, noem maar op. En de kosten van verbouwen en het vervangen van diverse zaken, zoals het dak of de goot, kan behoorlijk in de papieren lopen. En dan hebben we het nog niet eens over verborgen gebreken, die vaak wat later, na de aankoop aan het licht komen. Een verrotte draagbalk bijvoorbeeld, die moet worden vervangen, kan behoorlijk prijzig zijn. Vandaar dat de veel mensen bij de aankoop van een wat oudere woning een bouwkundig rapport laten opstellen om niet voor verrassingen komen te staan.

(7)

QNE

Terug naar boven