Nederland vergrijst en de blue zones

Vroeger was alles beter

Je wordt steeds ouder. Je denkt nog aan vroeger hoe je alles goed kon en hoe alles beter was. Nou ja in ieder geval anders. Maar toch heb je een goed leven. Je wilde zeggen gehad maar dit is eigenlijk niet waar. Je kan nog alles goed doen. Je sport nog regelmatig, niet zoveel meer als vroeger maar goed genoeg. Eigenlijk kan je alles nog. Je doet ook nog veel meer dingen dan de meeste mensen van jouw leeftijd. Je eet gewoon nog wat je wilt en je voelt je goed. Je bent ook nog sociaal bezig. Je ziet eens inde zoveel tijd nog je vrienden en dan praten jullie over van alles en nog wat en ook nog over vroeger. Je hebt trouwens nog geen zorg nodig dus daar ben je ook heel erg blij mee.

Als je eens terugdacht aan je leven wat je allemaal wilde, wat je gedaan hebt en wat je bereikt hebt mag je eigenlijk niet klagen. Het was trouwens niet gemakkelijk. Je was onderaan begonnen en je bent naar de top toe geklommen op je eigen krachten. Niet alleen want gelukkig waren er zat mensen die je gewoon ondersteunde en je hielpen waar nodig was. En gelukkig waren die mensen er ook. Het leven is nou eenmaal met ups & downs maar dat betekende niet dat je opgaf.

Hoewel er zeker meer momenten waren dan je kan tellen dat je het even niet meer zag zitten. Maar ondanks alles heb je toch alles bereikt wat je wilde en dat is iets waar je trots op mag zijn. Het leven is nou eenmaal iets waar je gewoon het beste van moet maken. En als je zo naar je familie en vrienden kijkt zijn die ook allemaal gelukkig en succesvol. Maar wat is succesvol nou eigenlijk? Voor iedereen is dat weer anders. Sommige mensen vinden zich succesvol als ze een groot huis hebben, een dure auto voor de deur (of meerdere) en een duur horloge.

Anderen vinden zichzelf succesvol als ze gewoon een goed leven hebben. Met andere woorden ze kunnen gewoon alles betalen en leven en zijn gelukkig en hoeven in ieder geval financieel gezien geen zorgen te maken. En er zijn ook mensen die niet zo veel bezitten en toch gelukkig zijn. Je kan het je misschien niet voorstellen maar die mensen heb je ook. Echter de meeste mensen werken en leven maar willen wel meer.

Maar als je iets wilt dan moet je er wel voor werken. Het komt niet uit lucht vallen (hoewel sommige mensen hebben echt geluk en winnen de loterij) maar dat is slechts een hele kleine percentage. De meeste mensen verdienen een gewoon tot een goed salaris maar zullen nooit miljonair worden. Je hoeft trouwens geen miljonair te zijn of te worden om toch succesvol te zijn. Met een goed salaris kan je alles betalen en gelukkig zijn en een prima leven hebben.

Wat is datgene wat je nou echt wilt?

Maar sommige mensen willen meer en sommige mensen hebben geen ambitie. De mensen met ambitie of die meer willen of anders gaan er ook voor. Maar het is niet makkelijk want wat zou je kunnen doen? Dan komt er een andere herinnering opeens naar boven. Denkend aan wat je allemaal niet gedaan had en wil graag zou willen doen. Vaak zeggen mensen doe voorzichtig met je leven want je hebt er maar 1. Aan de andere kant je kan natuurlijk heel voorzichtig leven, letten op alles wat je eet. Veel sporten en niet roken/ drinken/ drugs doen.

Niet dat je dat moet doen, helemaal niet. Maar iedereen moet doen met zijn of haar leven wat ze willen doen. Maar of je nou heel bewust en voorzichtig doet of juist lekker ruig is helemaal aan de persoon. Zolang je er niemand mee lastig valt is dat helemaal prima. Denk eens er over na wat zou je liever doen helemaal voorzichtig leven en letten op alles wat je eet of gewoon lekker doen waar je zin in hebt? Hoewel sommige mensen ook weer doorslaan naar het extreme en dan is ook weer niet de bedoeling.

Natuurlijk is de kans groter dat je gezond blijft als je gezond leeft maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Er zijn zat voorbeelden van mensen die “gezond” eten en een gezonde “leefstijl” aanprijzen en zweren dat het goed voor je is. Maar als je dan die personen ziet dan zien ze er niet echt heel erg gezond uit. Neem bijvoorbeeld “vegans” of veganisten in het Nederlands. Ze eten niets dierlijks en mogen eigenlijk niets “dierlijks” aanraken of mee bezig zijn.

Veganisten

Een beetje extreem zeker omdat de meeste veganisten de hele wereld moeten laten weten dat ze veganist zijn. Het aparte hiervan is dat ze beweren en mensen lastig vallen dat vlees slecht voor je is. Of welke reden ze ook kunnen verzinnen. Echter de meeste veganisten doen dit omdat het helemaal hip en hype is om als nep veganist door het leven te gaan. Eigenlijk mogen en kunnen veganisten helemaal niets eten aangezien planten en groentes mest nodig hebben om te groeien en iedereen weet je waar mest vandaan komt.

Dan heb je vegetariërs die eten geen vlees maar wel vis. Wat ook wel een beetje apart is aangezien het allemaal beesten/ dieren zijn. En als je geen dieren wilt eten waarom wel vis? Dat je geen vlees eet omdat je het gewoon niet lekker vind kunnen de meeste mensen nog wel begrijpen. Er zijn ook mensen die geen vlees eten omdat het zielig is. Ja daar kan je wel wat over zeggen, maar aan de andere kant bomen en planten zijn ook levende wezens dus tsja…

Wat het lastig maakt is dat veel vegetariërs en veganisten als ze dan uit eten gaan naar een restaurant en ze geen eten kunnen krijgen wat bij hun levensstijl past dat ze dan helemaal uit de rooie gaan. Ze moeten gewoon zeuren en ze houden totaal geen rekening mee dat de meeste mensen (99%) gewoon wel vlees en dergelijk eet. En dan geven ze de restaurants nog de schuld dat ze rekening moeten houden met nog geen 1% van de mensen die toevallig geen vlees eten.

Nu hebben de meeste restaurants wel vegetarische gerechten die gewoon prima zijn. Maar veganisten kunnen eigenlijk nergens eten want er zijn bijna geen restaurants die met veganisten rekening houden en waarom zouden ze? Het is een hele kleine groep mensen. En je kan als veganist ook wel bedenken dat mensen daar geen rekening mee houden. Als je echt wilt eten zoals je wilt/ mag eten (dat is ook raar je mag geen vlees of niets dierlijks) maar goed. Maar als je wilt eten wat je wilt eten dan moet je het allemaal zelf gaan bereiden.

Dus je moet met alles rekening houden en overal op letten. Het lijkt mij in ieder geval geen makkelijke levensstijl. Als je gewoon mag en alles kan eten wat je wilt maakt het het leven een stuk gemakkelijker. Je hoeft nergens rekening mee te houden en de meeste mensen worden gewoon op een gezonde en gelukkig manier oud. Je hebt ook mensen die gewoon alles doen, roken, drugs, drinken en alles wat ze willen en worden gewoon oud. En er zijn mensen die die super gezond leven, veel sporten en “zogenaamd geen ongezonde dingen” eten en worden niet zo oud.

Mensen worden ouder

Dus wat is goed en wat is wijsheid? Maar het feit is wel dat mensen steeds ouder worden. Wat 20 jaar geleden nog oud was is dat nu niet meer. 70 jaar was oud vroeger maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Nu werk je sowieso tot je 67e jaar dus ja. Maar je kan gewoon alles prima nog doen als je 70 jaar bent. Je kan nog reizen, sporten socialiseren en noem maar op. Er is geen enkele reden, en zeker tegenwoordig niet meer om al op je 70 in het bejaardentehuis te zitten. Het woord zegt het ook al. Bejaardentehuis. Als je dat hoort dan voel je je ook echt oud.

Mensen zeggen dat je vanaf je 35e jaar echt begint af te takelen en dat is echt een mindset wat wel past bij mensen die dat ook denken. In de topsport en met name in het westen wordt nog zo steeds gedacht. Veel atleten worden als oud beschouwd als ze de 30 hebben bereikt. Maar als je dan weer naar landen kijkt zoals Azië kijkt dan begin je pas op je 70e. Dan ben je nog jong als je daaronder zit.

Blue zones

Veel meesters zijn al op leeftijd maar zijn nog kwiek en vitaal. Je hebt ook zogenaamde “blue zones” in de wereld. Dat zijn bepaalde zones waar mensen velen malen ouder worden dan de gemiddelde persoon overal ter wereld. En wetenschappers hebben nog geen idee hoe dat precies komt. In die zogenaamde blue zones ben je jong als he 80 jaar bent. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 105 jaar oud. Maar ondanks die leeftijd klimmen die mensen gewoon een boom in zonder enige moeite.

Het bijzondere en bizarre is dat die mensen gewoon lekker alcohol drinken en niet per se bezig zijn met hun gezondheid. Ze doen gewoon wat ze willen en of dat nou gezond of ongezond is voor hun maakt niet uit omdat ze daar niet mee bezig zijn. Ik denk dat dat gedeelte een stuk is wat hun zo gezond maakt en waardoor ze langer blijven leven. Nu is het wel zo dat meeste van de mensen die in een zogenaamde blue zone leven niet zo heel met technologie te maken hebben.

De meeste van die plaatsen zijn nog ouderwets. Dus geen internet bijvoorbeeld. Er zit ook bv 1 landlijn. Dus geen mobiele telefoontjes en dergelijke. Het is wel mooi aan andere kant om die mensen gewoon zo te zien leven. Het is niet dat ze niet weten wat technologie is maar ze kiezen er bewust voor om daar niet veel mee om te gaan. Misschien is dit wel het geheim. Maar misschien ook niet. In ieder geval wetenschap weet het gewoon niet. Maar wat wel opvalt is dat in elke blue zone waar dan ook ter wereld hetzelfde is.

De mensen worden allemaal ouder en zijn vitaler dan de gemiddelde persoon waar dan ook ter wereld. Stel je eens voor dat je op een gezonde en gelukkig manier oud kan worden dan is het toch allemaal niet zo probleem meer. Geen zorgen dat je last gaat krijgen van je lichaam. Geen zorgen dat je geest, je brein achteruit gaat. Maar dat je vitaal blijft en gewoon alles kan doen wat je wilt.

 

(80)

QNE

Terug naar boven