Muziek spelen op latere leeftijd, hoe doe je dat?

Veel mensen denken vaak dat je alleen goed een muziekinstrument kan leren bespelen als hier al op vroege leeftijd mee begint. Toegegeven als je jong bent pak je het spelen van een instrument wel sneller op. Niet alleen ben je dan behendiger, wat het bespelen vergemakkelijkt, maar je zal de stof dan ook wel wat makkelijker leren. Toch wil dit niet zeggen dat wanneer je ouder of zelfs op leeftijd bent dit echt niet meer kan. Wij laten je zien hoe…

Een eerste voordeel als oudere kan je hebben als je op jonge leeftijd wel eens een muziekinstrument bespeelt hebt maar daar mee gestopt bent. 

Het brein onthoudt muzikale structuren langer dan je denkt

Hersenen zijn namelijk een wonderbaarlijk stuk gereedschap. Wanneer je een oud instrument opnieuw oppakt, ook al is dat op latere leeftijd, dan kunnen je hersenen de oude verbindingen opnieuw aanleggen. Het zijn de oude verbindingen die je hebt aangelegd toen je het instrument voor het eerst bespeelde. Deze connecties in de hersenen worden bij het opnieuw bespelen namelijk weer hersteld!

Muziek maken is plezier maken, niets meer en niets minder

Het bespelen van een instrument, alleen met een groep is ontzettend leuk om te doen. Ook al is de progressie op latere leeftijd misschien wat langzamer, aan plezier zul je dus niet veel inboeten. En is dit niet het voornaamste? Het brengt mensen samen, en zorgt voor een goede stemming in de omgeving waar de muziek gebracht wordt.

Gaat het fysiek allemaal wat minder, ook dan kun je nog steeds een instrument bespelen

Met de ouderdom komen ook de gebreken. Maar zelfs dit hoeft je er niet van te weerhouden om een instrument te gaan bespelen. Over het algemeen gaat het erom dat je ergonomisch te werk gaat. Zorg voor een goede stoel en tafel waar je aan kunt zitten. Heb je last van je arm door stijfheid? 

Of heb je misschien last van van reuma of artrose? Geen probleem. Met een brace kun je je gewrichten ondersteunen zodat je toch kunt spelen. 

Het bespelen is de activiteit in deze corona tijd

Zeker wanneer je al wat ouder bent zul je wat lastiger onder de mensen begeven. Bedenk dan dat het bespelen van een instrument de ideale bezigheid is in deze dagen. Je hebt iets om handen wat je je eigen kunt maken. Hierdoor heb je minder in de gaten dat je opgesloten zit in je huis en dat je veel op jezelf bent aangewezen. Nog mooier, als je bijvoorbeeld gitaar wilt spelen dan kun je een online gitaarles volgen van een echte leraar. Je staat dan alsnog in contact met een echt persoon. Daarnaast houd je je keurig aan de corona regels en houd je afstand tot je medemens om besmettingen te voorkomen. Dus waar wacht je nog op? Regel een instrument en ga aan de slag!

(98)

QNE

Geef een antwoord

Terug naar boven