Met uw kinderen voor het eerst naar de tandarts

Neem uw jongste kinderen allemaal in een keer mee naar de tandarts en laat hun gebit controleren om het half jaar. Hoe eerder uw kinderen wennen aan de tandarts, hoe kleiner de kans dat er angst voor de tandarts” ontstaat.

Extra tijd gereserveerd

Het is belangrijk om als ouder bij uw kind, vanaf het doorkomen van het eerste tandje, 2 maal daags goed te poetsen. Voor behandelingen van kleine kinderen reserveren tandartsen extra tijd in hun agenda met name op de vrije woensdagmiddag.

Spelenderwijs

Na een gewenningstherapie worden de kinderen op woensdagmiddag samen met door tandarts in 1 keer behandeld. Dit alles gaat spelenderwijs in stappen, waardoor het iets laagdrempeliger is voor onze kleine patiëntjes. Heeft u vragen over het poetsen bij uw kind, dan kunt u dit vragen en eventueel een extra poets-afspraak maken bij een van de preventieassistentes in de tandartspraktijk.

Samenvatting

Neem uw kind alleen mee naar een halfjaarlijkse controle van uzelf wanneer u zeker weet dat er geen behandeling plaats gaat vinden.

Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek.

Voor jonge kinderen is het goed als een van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Aanwezigheid van de ouders/verzorgers in de behandelruimte gaat veelal in overleg met de tandarts.

Blijft u er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: ‘Er gebeurt niks’, ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan tòch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.

U kunt uw kind belonen als het zich flink houdt. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…..”). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind.

Bron: Tandheelkundig Centrum Breda

(29)

QNE

Terug naar boven