Licht in ons leven

Zonder licht kunnen we niet leven, zo goed als niets zou dan groeien. Gelukkig hebben we een zeer belangrijke lichtbron die ons gratis voorziet van warmte en licht, namelijk de zon. De zon verwarmt de aarde, zorgt voor licht en voorziet daardoor in de mogelijkheid dat onze aarde bewoont kan worden door mens en dier.

De zon is een zo goed als onuitputtelijke energiebron die ons nog vele jaren kan voorzien van licht en warmte. Toch zal op een gegeven moment ook de zon uitdoven, sterven, waardoor leven op aarde (tijdelijk) zo goed als onmogelijk zal zijn.

Kunstmatig licht

Nu is de zon een natuurlijke lichtbron en in de nacht of op plekken waar het zonlicht niet kan doordringen is het donker, wat in veel gevallen natuurlijk onhandig is, zeker als we aan het werk zijn. Overal zie je dan ook verlichting op aarde, de aarde vanuit de ruimte gezien is dan ook op veel plekken verlicht, zeker in de grote wereldsteden als New York, Londen en natuurlijk ook ons eigen Amsterdam. De straten worden verlicht met behulp van lampen en straatverlichting, etalages van winkels zijn verlicht, enz. Op kantoor wordt veel gebruikt gemaakt van Tl-verlichting om grote ruimtes van voldoende licht te kunnen voorzien.

Bewakingslicht

In sommige gevallen wordt verlichting gebruikt om een pand, huis of terrein te bewaken. Denk bijvoorbeeld aan lampen rond huizen die aangaan en een fel licht geven als iemand in de buurt komt, door bewegingsdetectie dus. Zo valt een potentiële inbreker meteen op en is de kans groot dat hij dat huis voorbij zal gaan. Ook worden bouwterreinen waar dure gereedschappen aanwezig zijn in veel gevallen bewaakt door sterke lampen op het terrein te richten. Zo val je direct op als je in de nacht over het terrein loopt. Zeker in combinatie met camerabewaking is dat een behoorlijk afschrikmiddel en zal het voor dieven dus heel moeilijk worden om hun slag te slaan.

Verlichting in huis

Maar licht kan ook voor veel sfeer zorgen, zeker in huis. Er zijn diverse soorten lampen die we in huis kunnen plaatsen om een en ander gezelliger te maken. Zo zijn er hanglampen voor boven de eettafel of leestafel, vloerlampen die bijvoorbeeld als leeslamp gebruikt kunnen worden naast een leesstoel, wandlampen om de muur te verlichten, maar ook plafondlampen zoals inbouwspotjes in het plafond. Kortom, er is voor iedere ruimte en toepassing wel geschikte verlichting te vinden om ons huis of werkplek gezelliger te maken. Er zijn online dan ook talloze winkels te vinden waar je online verlichting aan kunt schaffen.

(103)

QNE

Terug naar boven